La divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal ubicat a Barcelona que es dedicava a la falsificació de paper moneda i altres documents oficials. Tal i com ha informat el cos policial, l'operació ha permès detenir dues dones i un home de nacionalitat espanyola, de 51, 43 i 28 anys, i veïns de Barcelona com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, falsificació documental, falsificació de moneda i d'estafa.

La investigació es va iniciar a mitjans del 2015 quan els Mossos van detectar a l'àrea metropolitana de Barcelona un augment de denúncies relacionades amb la detecció de bitllets falsos de 50 euros en compres a comerços. Els agents van determinar que gran part d'aquests bitllets eren introduïts al circuit econòmic per una mateixa organització que operava des de Barcelona. A més els seus integrants, aprofitant els seus coneixements en arts gràfiques, es dedicaven des de 2002 a la fabricació i distribució pel sistema del degoteig de moneda falsificada.

Els investigadors van comprovar que des de feia uns anys l'organització estava fabricant bitllets de 50 euros des de dos laboratoris que tenia a Barcelona, per posteriorment distribuir-los, pels seus membres o terceres persones, fent petites compres en comerços. També van observar que darrerament el grup estava desplaçant l'activitat de falsificació d'euros per començar a falsificar documents nacionals d'identitat (DNI) i nòmines salarials, amb l'objectiu d'obrir comptes corrents i així poder sol·licitar crèdits bancaris, targetes o finançar compres en comerços.

Amb aquest 'modus operandi' aconseguien beneficis més grans i d'una forma més ràpida que amb els euros falsos. A més, l'entitat bancaria no se n'adonava que els comptes havien estat donats d'alta amb identitats falses fins que detectaven que no s'estaven abonant les quotes del crèdit o les compres realitzades.

El grup investigat actuava sempre de forma molt discreta i prenia moltes mesures de seguretat a l'hora de contactar entre ells. Per dur a terme totes les tasques logístiques disposaven d'un pis al districte de les Corts, el qual aprofitaven per emmagatzemar material destinat a les falsificacions i el que ja estava enllestit. El 9 de novembre els mossos van establir un operatiu policial que va permetre detenir a Barcelona la cap del grup i els seus dos col·laboradors.

El mateix dia es van realitzar tres entrades i escorcolls als domicilis que el grup tenia a Barcelona i que van permetre desarticular els dos laboratoris de falsificació. Als escorcolls els agents van intervenir 19.450 euros de curs legal, euros falsificats i d'altres en procés de fabricació, DNI falsificats. També van localitzar gran quantitat de material per falsificar bitllets, DNI i targetes de crèdit.

Els tres arrestats van passar a disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 19 de Barcelona el passat dilluns 12 de novembre, i el jutge va decretar el seu ingrés a presó provisional.