Famílies, sindicats i entitats del sector de l'ensenyament van congregar-se ahir a la tarda a la plaça Universitat de Barcelona per fer una marxa fins a la plaça Sant Jaume. Amb els lemes «Per l'educació pública, cap retallada» i «Ara toca educació publica, volem el 6%», el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) va sortir al carrer per reclamar la reversió de les retallades en ensenyament, un sector pel qual demanen un pressupost «expansiu», que es podria traduir en un increment de professorat de 7.200 efectius, entre altres. Al mateix temps, els centenars de manifestants van reivindicar més participació de la comunitat a l'hora de prendre decisions i acabar amb la segregació del sistema.

Amb crits com ara «De la bressol a la universitat, l'escola la volem pública i de qualitat», «prou tancaments de línies de P3» o «no a la privatització», unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, van exigir al Govern més inversió a totes les etapes educatives per aconseguir una millor qualitat educativa. Per aquest motiu, sindicats i famílies fixen el 6% del PIB que preveu la LEC com a reivindicació principal. El portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, va demanar que el pressupost del 2019 sigui «expansiu», ja que va calcular que si s'apliqués el percentatge corresponent, la dotació del departament hauria de ser de 10.548 milions d'euros, mentre que el darrer pressupost executat ha estat de 4.900. Font considera que hi ha demandes «realistes» com l'augment en 7.200 dotacions del cos de professors i mestres, mesura que ha xifrat en 96 milions d'euros, però també altres aspectes com la substitució de tot el personal, també l'administratiu, que té un «cost irrisori» o més personal per a suport educatiu per atendre l'escola inclusiva.

En aquesta mateixa línia va posicionar-se Manel Pulido, de CCOO, que creu que cal que el Govern demostri que l'educació és una «prioritat». Des de CGT apunten que l'administració ha demostrat «contradiccions» amb la pròrroga dels concerts educatius inclosos en escoles que segreguen per sexe i va alertar que els 30 milions d'euros a les escoles d'elit es podria començar a revertir les retallades. Des de la FaPaC, Belén Tascón va lamentar que encara hi hagi uns pressupostos un 10% inferiors als del 2010, amb un 10% més d'alumnat al sistema públic. Per a Tascón, cal augmentar el pressupost públic per poder garantir alguns aspectes com ara l'escola inclusiva, que ha denunciat que no s'està complint el decret aprovat l'any passat.