L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va confirmar ahir el primer cas de dengue autòcton a Catalunya, el d'un jove barceloní que no havia viatjat a cap zona endèmica ni a un altre lloc d'Espanya i que es va infectar per la picada d'un mosquit tigre portador de la malaltia.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, amb la sots-directora general de Vigilància de Salut Pública, Mireia Jané, i la sots-directora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón, van donar explicacions sobre el cas, que es va confirmar el passat dia 8, i van assegurar que no hi ha motiu d'alarma: «Ens preocupa, però considerem que el risc és baix».

Aquest és el sisè cas de dengue autòcton a Espanya, que se suma als cinc detectats a principi d'octubre a Múrcia i Cadis.

Els responsables de salut pública atribueixen aquesta situació a dos factors: el canvi climàtic, que ha portat una espècie transmissora com el mosquit tigre, i la globalització, que ha provocat un augment del turisme a zones endèmiques.

Sistemes de detecció

Aquest cas no està relacionat amb els altres cinc, malgrat que tots ells són atribuïbles a la picada d'un mosquit tigre que prèviament ha picat una altra persona que és portadora del virus, l'única possibilitat de contraure dengue autòcton.

Els tres ponents van explicar que amb els avenços dels sistemes de detecció i control no es descarta que cada vegada sigui més comú trobar casos d'aquest tipus. «Era un succés possible i esperable», va assenyalar Jané en considerar els precedents, no només a Espanya, sinó també a França o Croàcia, i l'augment any rere any de la presència del mosquit tigre -que és un agent transmissor del dengue- a la conca mediterrània.

Guix va explicar que el pacient, que actualment ja està recuperat, va mostrar els primers símptomes -malestar general, febre, mal de cap i erupcions- entre el 16 i el 18 d'octubre, se li va diagnosticar una infecció vírica i, després d'una bateria d'anàlisis, es va confirmar que es tractava de dengue.

Després de la confirmació es van activar els procediments de control a l'entorn del pacient per trobar larves o mosquits portadors i després d'analitzar les mostres trobades cap va donar positiu de dengue. El secretari de Salut Pública va detallar que aquest any a Catalunya s'han diagnosticat 52 casos de dengue, tots amb el mateix quadre clínic, que tot i ser el més clàssic representa el 17% dels casos, ja que en el 80% de les ocasions és asimptomàtic.

Els casos més greus que presenten, a més dels símptomes típics, hemorràgies i inflamació del fetge, són els menys freqüents i se solen donar en els pacients que ja han patit una vegada dengue i es tornen a infectar però amb un altre cep de la malaltia.

Atès que a Espanya el mosquit tigre és el transmissor no només del dengue, sinó també del zika i el Chikungunya, Chacón va destacar la importància d'actuar contra la propagació de l'espècie, que actualment és present en més de 500 municipis catalans.

«Tenint en compte que el factor més important per evitar la propagació del mosquit tigre és eliminar la possibilitat de desenvolupar-se, sabem que les seves larves es desenvolupen quan tenen aigua i tenen un radi de mobilitat curt, de 400 metres», va dir Chacón.