La Mesa del Congrés dels Diputats va fixar el dimecres 12 de desembre com la data de celebració d'un debat monogràfic per abordar la situació política a Catalunya, on, segons va recordar la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, Pedro Sánchez proposarà una reforma de l'Estatut i un referèndum per aprovar-la.

El debat començarà amb la compareixença del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que disposarà de temps il·limitat per exposar les actuacions que ha dut a terme en el que ell defineix com la «normalització» de la crisi pel procés independentista.

La compareixença es produirà a instàncies d'ERC i del PDeCAT, que el passat 19 d'octubre van registrar un escrit en què reclamaven que el president espanyol comparegués «per informar de les iniciatives del Govern per encaminar aquelles solucions polítiques que permetin una solució democràtica a les demandes de la societat catalana».

La proposta ja va obtenir l'aval de tots els grups a la Junta de Portaveus de la setmana passada i aquest dimarts la Mesa ha fixat la data de celebració del ple.

Els grups enfrontaran les seves posicions en un debat que anirà en paral·lel a la preparació del judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem, després que el Govern espanyol fes cas omís a les peticions de les forces independentistes i no instruís la Fiscalia per rebaixar la petició de condemna pel delicte de rebel·lió, cosa que sí que va fer l'advocat de l'Estat.

El president espanyol hi podrà desplegar el que va anunciar que seria la seva «proposta» per a Catalunya, que passa -segons va apuntar el 3 de setembre- per la celebració a Catalunya d'un «referèndum d'autogovern» que es basa en la reforma de l'Estatut del 2006, escapçat pel Tribunal Constitucional.

Pla de tres fases

La Moncloa va apuntar després que el president té un pla de tres fases que passa, en primer terme, per reduir la tensió entre els dos executius, normalitzar les relacions mitjançant acords en qüestions sectorials i en els pressupostos, i una votació sobre la reforma de l'Estatut. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va avisar ahir al president del Govern, Pedro Sánchez, que si la seva única proposta per a Catalunya és una reforma de l'Estatut, «tirarà» al 50% que són independentistes i, per això, ha reclamat la convocatòria d'un referèndum perquè els catalans puguin decidir si volen més autonomia o la independència.

JxCat considera «insultant» que sigui el president del Govern, Pedro Sánchez, i no el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui vulgui proposar un nou Estatut per a Catalunya, pel que va reptar els socialistes catalans a plantejar-lo ells mateixos al Parlament.

La coportaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, va afirmar que té «poc sentit» plantejar ara una reforma de l'Estatut i sosté que la proposta de Podem passa pel «reconeixement de la plurinacionalitat i el dret a decidir» i que, per tant, cal fer un referèndum.

Cimera «de Govern a Govern»

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va demanar ahir al president del Govern central, Pedro Sánchez, aprofitar que el Consell de Ministres es reunirà el proper 21 de desembre a Barcelona per celebrar «una cimera de govern a govern» amb tots els membres de l'Executiu central i el català.