El president d'ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva a la presó de Lledoners, va considerar «més eficaç» presentar llistes independentistes separades en les conteses electorals i va situar a la Crida Nacional per la República de Carles Puigdemont en un «espai de dretes». En declaracions a SER Catalunya, realitzades abans que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s'oferís com a número dos del líder d'ERC en una candidatura unitària per a les pròximes eleccions europees, Junqueras va apostar per «la solució més útil en cada moment».

«No hi ha opcions bones i opcions dolentes. Hi ha opcions més útils i opcions menys útils. S'ha demostrat que anar separats però amb plantejaments unitaris és molt més eficaç. Del centre cap a l'esquerra i del centre cap a la dreta tots han d'aconseguir el millor resultat possible. L'objectiu és compartit», va afegir.

Sobre la fundació de la Crida com moviment que pretén aglutinar l'independentisme en tota el seu transversalitat, Junqueras l'ha circumscrit al mateix espai que va ocupar en el seu moment CDC.

«Em sembla molt bé que l'independentisme sigui ampli i plural i que abraci també l'espai de dretes. Des d'ERC sempre hem cregut que havíem de ser més i més, i així ho estem fent: estem entrant en zones on mai l'independentisme havia tingut representació», va apuntar.

Quant a la seva relació amb Puigdemont, va assenyalar que ell personalment sempre ha «tractat de parlar amb tothom» i ara, «malgrat les dificultats», ho intenta fer «igual o amb més intensitat», conscient que la seva tasca és «cosir el país», no només entre independentistes, sinó també «amb tots els demòcrates».

D'una altra banda, respecte a l'acord entre PP i PSOE per nomenar com a president del Consell General del Poder Judicial a Manuel Marchena, ha destacat que «tots els espanyols han vist com en un cap de setmana» populars i socialistes «canviaven cromos per governar un poder judicial polititzat».

Sobre la polèmica rectificació del Tribunal Suprem en relació amb l'impost de les hipoteques, Junqueras ho va considerar un «espectacle lamentable» i «una prova més de les decisions arbitràries i polititzades» a l'Estat.

«Absolutament disposat»

L'expresident Carles Puigdemont va assegurar ahir que «només» té en compte presentar-se com a candidat a les eleccions europees del maig en una llista conjunta encapçalada pel líder d'ERC, Oriol Junqueras. «Jo no vull ser candidat a les europees, l'única opció seria anar de número 2 de Junqueras», va assegurar Puigdemont, admetent que hi estaria «absolutament disposat». Així ho va afirmar en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio des de Waterloo, en què ha insistit que si hi ha una llista conjunta el lideratge del republicà és «indiscutible».

«Si prediquem la idea de màxima unitat i esforç l'hem de practicar», va afegir. En aquest sentit, tampoc no va descartar que pogués anar de número 3 l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. «Per què no? Totes les veus posades a remar juntes tenen un potencial invencible», va apuntar preguntat per aquesta opció.

Per la seva banda, la CUP va advertir ahir que la seva organització «ni ha contemplat ni contempla» sumar-se a una llista unitària independentista a les eleccions europees.

Avís de l'autoritat eletoral

La promesa del càrrec d'eurodiputat s'ha de fer «físicament» a Madrid. Així ho van confirmar fonts de la Junta Electoral Central, que van advertir que en tot cas una possible candidatura a les europees amb Oriol Junqueras o Carles Puigdemont es podria arribar a rebutjar si es declara als candidats «inelegibles». De fet, fonts de la Junta Electoral Central van confirmar que en cas d'una impugnació, els membres de la junta «haurien de decidir» sobre les llistes abans del comicis, previstos pel maig del 2019, i tenint en compte la situació processal dels candidats.

Ara per ara, Junqueras i Puigdemont estan «suspesos» per càrrec públic per part del Suprem, però no formalment inhabilitats, i els experts consultats per l'ACN indiquen que això podria permetre'ls presentar-se a les eleccions, però no arribar a prometre el càrrec.