Els organitzadors de la Cursa de la Dona, que diumenge va congregar més de 34.000 participants a Barcelona, 3.000 més que l'any anterior, van anunciar ahir que restringiran els regals a les participants que puguin promoure estereotips sexistes i els que prometen perdre pes de forma no saludable.

Els organitzadors de la carrera van prendre aquesta decisió després de la controvèrsia que s'ha generat, sobretot en les xarxes socials, per la inclusió d'alguns regals promocionals de patrocinadors en la bossa que es dona a les corredores quan recullen el seu dorsal, entre ells productes de neteja, infusions per perdre pes o tenir un ventre pla, pintaungles i revistes de moda i del cor.

En un comunicat, els organitzadors van explicar que després de cada carrera -també organitzen les carreres de les dones de tot Espanya- fan una enquesta entre les participants per escoltar les seves opinions de tots els aspectes de la carrera, començant pel color de la samarreta (gairebé el 90% elegeix el rosa en ser el color que mundialment simbolitza el suport a les lluitadores davant del càncer de mama i als seus familiars) o el contingut de la bossa.

«D'acord a les conclusions de l'enquesta en marxa, i després de la prova celebrada diumenge a Barcelona que conclou totes les cites de la Carrera de la Dona el 2018, l'organització ampliarà les restriccions cap a altres productes que poden promoure els estereotips de la dona o aquells que pugui incidir en una forma no saludable de perdre pes», van anunciar.

Regals optatius

Davant les crítiques i en la seva defensa, els organitzadors han al·legat que «en cap cas és una cosa obligatoria agafar la bossa amb els regals de la corredora per participar en la prova.

Per això, es lliura per separat dorsal-xip i samarreta, i a continuació, de forma totalment optativa i voluntària, es pot recollir o no la bossa amb regals». A més, van recordar que la cursa ja manté des de fa anys «una política restrictiva» pel que fa als obsequis posteriors.