13 de novembre de 2018
13.11.2018

El moderat Martínez Arrieta presidirà el tribunal del judici del procés

?És el magistrat de més antiguitat a la Sala Penal i substituirà Manuel Marchena, futur president del Consell General del Poder Judicial

13.11.2018 | 06:30
El magistrat Andrés Martínez Arrieta.

El moderat Andrés Martínez Arrieta serà el nou president del tribunal del judici del procés en substitució de Manuel Marchena. És el magistrat més antic de la Sala Penal del Tribunal Suprem i, tal com recull la llei, haurà de ser el relleu de Marchena com a president del tribunal. És una de les conseqüències del pacte PP-PSOE per situar Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes, que esgota mandat al desembre. Marchena és actualment president de la Sala Penal i també del tribunal que jutjarà Oriol Junqueras i els 17 encausats.

A més, havia de ser ponent de la sentència. Fonts jurídiques confirmen que Arrieta el substituirà com a president del tribunal però que encara no es decideix qui serà el ponent de la sentència. Per cobrir la vacant com a president de la Sala Penal caldrà que s'obri un concurs.

La sortida de Manuel Marchena del Tribunal Suprem per presidir el CGPJ tindrà efectes directes en el judici contra Junqueras i 17 encausats més. Actualment, és president de la Sala Penal, presideix el tribunal del judici del procés i també havia estat designat com a ponent de la sentència. Quan es confirmi la seva sortida al CGPJ, caldrà substituir-lo. Fonts jurídiques confirmen que el substituirà Arrieta, fundador de l'associació judicial Francisco de Vitoria, amb 20 anys d'experiència al Suprem i de tendència moderada. És el magistrat més antic de la Sala Penal i, per tant, relleu davant el tribunal del judici del procés.


Un magistrat més

A banda de canviar la presidència del tribunal del judici, també caldrà que entri un magistrat més a configurar el tribunal responsable de jutjar els líders independentistes. Juntament amb Marchena, el tribunal està format per Andrés Martínez Arrieta (el més antic), Antonio del Moral, Luciano Varela, Juan Ramón Berdugo, Ana Ferrer i Andrés Palomo. Ara, caldrà que entri un nou magistrat de la Sala Segona que, a més, no pot haver tingut cap relació anterior amb la causa ni amb els recursos. Per tant, queden descartats –entre d'altres- Carmen Lamela (que ha intruït el cas a l'Audiència Nacional) o Julián Sánchez Melgar, exfiscal de l'Estat.

Això deixa sobre la taula dos noms: Susana Polo i Eduardo de Porres, que tots dos van ingressar a la sala el 24 de juliol. Com que Polo va ingressar un any abans a la carrera judicial, seria doncs l'escollida per substituir Marchena i incorporar-se al tribunal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook