El ple del Congrés debat demà una proposició de llei del PP per evitar l'exhibició a espais públics de símbols «excloents», com els llaços grocs o les banderes estelades i que, fins i tot, contempla la possibilitat de cessar els alts càrrecs que ho permetin. Segons el PP, no es tracta de perseguir els ciutadans que col·loquin aquest tipus de símbols, sinó de garantir que les autoritats no ho facin i que a més ho impedeixin.

Per a això, el PP ha decidit assumir en aquesta norma el règim sancionador ja recollit a la Llei de Transparència i Bon Govern, que preveu des de l'amonestació a l'alt càrrec en cas d'infracció lleu fins al seu cessament per a la molt greu -per incompliment dolós o culpós- que comporta la impossibilitat de tornar a un càrrec similar entre 5 i 10 anys.

També podrien ser sancionats els empleats públics que tinguin coneixement de l'exhibició d'aquests símbols i no ho comuniquin a les autoritats perquè, segons recorda el grup popular, l'Estatut Bàsic de l'empleat públic els obliga a actuar sempre sota el principi de la neutralitat institucional. El PP vol evitar que hi hagi enfrontaments entre ciutadans com els ocorreguts entre els qui posen i treuen llaços grocs independentistes de manera que «siguin les autoritats i no els ciutadans els que reposin la legalitat».

En aquest sentit, la sotssecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va afirmar que el president de la Generalitat, Quim Torra, és «responsable polític de dir que els CDRs pressionin i després hi hagi agressions a persones per portar democràticament la bandera d'Espanya».