El 21,1% dels joves d'entre 14 i 18 anys es va emborratxar l'any passat (el 22,8% en noies i el 19,5% en nois), especialment el cap de setmana, i el 27,4 % ha begut grans quantitats d'alcohol en una sessió (afartament d'alcohol o 'bringe dinking') almenys una vegada en l'últim mes, segons xifres de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), que ha afegit que en aquests episodis es consumeixen altres substàncies, sobretot cànnabis.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, han presentat aquest dilluns una campanya per sensibilitzar sobre els riscos de l'alcohol, davant el fet que el Servei d'Eemergències Mèdiques (SEM) va atendre el 2017 a 18.139 casos d'intoxicacions d'alcohol, una mitjana de 50 diàries, ha explicat la Aspcat en un comunicat.

Aquestes intoxicacions representen el 2,36% del total de les emergències mèdiques, i el 83% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies.

Han considerat que a Catalunya "és una beguda àmpliament consumida", ja que el 16% dels homes i el 3,5% de les dones d'entre 15 i 64 anys beuen alcohol diàriament (una mitjana del 9,8% entre els dos sexes ), mentre que el 11% de les dones i el 7% dels homes es declaren abstemis (el 9,1% de la població).

A més, el 6% de la població (7,3% d'homes i 4,6% de dones) afirma haver-se emborratxat en els últims 30 dies i el 15% ha fet almenys un tip de beguda (19,8% en homes i 10,3% en dones).

L'alcohol és la substància amb més demandes de tractament, amb el 43,39% del total -5.952 persones en un any-- en els Centres d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers .

Campanya scontra els riscos de l'alcohol

Personalitats com l'investigador del VIH Bonaventura Clotet, la xef Ada Parellada, el futbolista Sergi Roberto, els periodistes Mònica Terribas i Jordi Basté, el grup musical Roba Estesa i la consellera de Salut, Alba Vergés, s'han adherit a la campanya iniciada aquest dilluns , titulada 'Jo m'hi adhereixo' i amb motiu de la V Setmana de Sensibilització sobre els riscos del Consum d'Alcohol.

La iniciativa té com a lema 'L'alcohol és responsabilitat de tots' i tracta d'implicar a administracions, municipis, organitzadors de festes, cossos de seguretat, comerciants, productors de begudes, centres educatius, professionals de la salut, mitjans de comunicació ia les persones en la prevenció i sensibilització sobre els riscos de l'alcohol.