El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investigava la logística de l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va morir ahir als 71 anys per una malaltia. El jutge Ramírez Sunyer va ser qui va ordenar l'escorcoll el 20 de setembre de les conselleries d'Economia, Presidència, Governació, Treball, Exteriors i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que va desencadenar la protesta d'unes 40.000 persones a les portes d'Economia.

La seva investigació es va iniciar arran de denúncies de Vox i l'advocat Miguel Durán per declaracions abocades el febrer de 2017 pel llavors senador d'ERC Santi Vidal, que va assegurar que la Generalitat tenia les dades fiscals dels catalans de forma il·legal i que tenien un llistat dels jutges afins al procés independentista. A partir d'aquestes denúncies, el magistrat va investigar el també jutge Vidal i l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi-Sunyer, i posteriorment càrrecs de la Conselleria d'Economia com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, buscant principalment l'origen dels fons per sufragar la consulta i els responsables de la logística.

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar dimecres una nova mesura de reforç per al Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, destinant un nou magistrat perquè s'ocupés de tots els altres assumptes del Jutjat.

Aquesta mesura havia de permetre que la instrucció del cas de l'1-O la portés en exclusiva Ramírez Sunyer, que s'havia de dedicar així a la instrucció de la causa contra exmembres del Govern i altres càrrecs i empreses adjudicatàries per presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, desobediència i revelació de secrets. Va quedar alliberat de celebrar judicis per delictes lleus i la seva resolució, així com de la instrucció de la resta de procediments, amb l'objectiu que la instrucció del sumari sobre la logística de l'1-O pogués concloure's «en el termini més breu possible pel mateix magistrat que la va iniciar».

Concurs públic

La magistrada de l'Audiència de Barcelona i portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) a Catalunya, Montserrat Comas, va explicar que ara el lloc del jutge Ramírez Sunyer sortirà a concurs públic, després del que es designarà un nou magistrat. Comas va assenyalar que el jutge substitut haurà de continuar la tasca de Ramírez Sunyer, ja que la instrucció no està tancada. «No sabem quines decisions es prendran ara respecte si s'obre o no un judici oral, respecte de qui i de quins delictes», i va afegir que serà el nou jutge qui assumeixi aquestes decisions.

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres Santos, va lamentar la mort del titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. A través d'un comunicat, Bañeres Santos va destacar que el jutge «va ser un exemple de compromís i dedicació en l'exercici de la funció judicial, en la qual es va desenvolupar amb la major consideració i respecte per a tots amb els que es van relacionar amb la seva activitat». La Fiscalia General de l'Estat va lamentar la mort del magistrat Ramírez Sunyer, destacant «la seva extraordinària capacitat de treball, defensa de la legalitat i l'ordre constitucional, que constitueixen un llegat per a tots els que treballem en la Justícia».

La Secció Territorial de Catalunya de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) va afirmar que el jutge «ha de ser per a tots els membres de la carrera judicial un exemple de professionalitat».