L'expresident de la Generalitat Artur Mas va demanar ahir aprofitar el judici contra els dirigents independentistes que se celebrarà aviat «com un gran aparador per desgastar les estructures de l'Estat».

En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, va afegir que no apel·la a desgastar l'Estat perquè sí, sinó perquè considera que està tenint una actitud «d'abús» contra Catalunya i diversos dels seus dirigents polítics.

Per a Mas, aquesta és una de les direccions que ha de prendre l'independentisme durant els propers mesos, i n'ha apuntat d'altres, com per exemple centrar-se també a guanyar les eleccions municipals del 2019: «Necessitem alcaldes i alcaldesses que no mirin cap a una altra banda».

Un tercer punt en el qual s'ha de concentrar l'independentisme, va defensar, és governar des del Palau de la Generalitat, intensificant la tasca del Govern i demostrant que des de Catalunya es governa «millor que altres països».

Un dels lemes de l'independentisme és «Ni un pas enrere», i Mas va exposar que està bé que es manifesti això, però que cal començar a dissenyar quins passos cal fer per seguir «endavant».

Precisament ahir es van complir quatre anys de la consulta sobre la independència que es va fer sota el seu mandat, i tres des que el Parlament va aprovar una declaració a favor de la independència que va acabar anul·lada pel Tribunal Constitucional.

Mas va defensar la consulta i va criticar la reacció que va tenir el Govern central: «Davant l'èxit organitzatiu, participatiu i dels resultats, i sobretot davant la dimensió internacional que va tenir, van quedar desconcertats i rabiosos com micos».

Preguntes a temps

Tanmateix, va reconèixer que amb els resultats de les eleccions del 27 de setembre de 2015 no n'hi havia prou per culminar el procés cap a la independència, però es va defensar reconeixent que en aquell moment no ho va explicar perquè «ningú m'ho va preguntar».

Fruit d'un procés judicial posterior, Mas va ser inhabilitat i embargat, i va explicar que ja va pensar que aquella consulta tindria danys col·laterals, però que mai no va imaginar «que la repressió de l'Estat arribaria a aquest extrem».

Per contra, es va mostrar insatisfet per la declaració independentista que el Parlament va aprovar el 2015 després d'un pacte amb JxSí i la CUP, i va admetre que va ser una concessió als cupaires perquè, a canvi, acceptessin investir-lo president.

La declaració va ser aprovada, però la CUP va insistir a rebutjar Mas com a president i va acabar per renunciar a la investidura: «Ens vam equivocar perquè ni allò (aprovar la declaració) ens va servir» per desbloquejar la situació i finalment el president va ser Carles Puigdemont.

La consulta del 2014 es va organitzar amb Joana Ortega com a vicepresidenta del Govern, i aquest dimecres ha fet una anotació a Twitter, recollida per Europa Press, per defensar aquella votació malgrat les conseqüències negatives que ha tingut per a ella.