Els Mossos van detenir a Terrassa un vigilant de seguretat, un expert tirador que tenia un arsenal d'armes al seu domicili, després d'anunciar en un xat de WhatsApp la seva intenció de matar el president del Govern central, Pedro Sánchez, en venjança per l'exhumació de les restes de Franco.

Segons informava ahir el digital Público, la detenció es va produir fa unes setmanes i el vigilant, Manuel Murillo, de 63 anys i amb un historial de problemes psicològics, va ingressar a la presó acusat d'una «proposició d'homicidi d'autoritat», amb «tinença il·lícita» d'un «dipòsit d'armes», per ordre del Jutjat d'Instrucció número 3 de Terrassa. Els Mossos d'Esquadra van confirmar ahir a través de Twitter la detenció d'aquesta persona que «pretenia matar el president del Govern espanyol» i al qual es va intervenir «un arsenal d'armes a casa». El detingut és un expert tirador, el millor del club de tir olímpic del Vallès, en què practicava i competia des de feia molts anys, i era capaç de modificar i construir armes curtes o llargues. Tanmateix, el club de tir descarta que fos el millor, i ahir va afirmar que era més aviat «mediocre». Manuel M. es va indignar quan el Govern espanyol va comunicar la seva intenció d'exhumar del Valle de los Caídos les restes de Francisco Franco, al qual el vigilant admirava, i va començar a buscar còmplices per acabar amb aquest «roig de merda», en referència a Sánchez, en un grup reduït de WhatsApp.

Els Mossos van sol·licitar una ordre d'entrada i escorcoll del domicili de Manuel M., on el passat 19 de setembre van trobar 16 armes de foc curtes i llargues, inclòs un fusell d'assalt militar Cetme, un subfusell metrallador txecoslovac Skorpion vz. 61 i quatre rifles d'alta precisió. El Govern va assegurar ahir, després de la detenció del franctirador que suposadament planejava atemptar contra el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, que la seguretat del president «en cap cas s'ha vist compromesa».

«Crim planejat»

El jutge que investiga la suposada intenció d'un franctirador de matar el president del Govern central, Pedro Sánchez, no té «dubte» de la «serietat del propòsit» del detingut de dur a terme el «crim planejat», per al qual va recollir informació sobre el moment i el lloc.

En el seu escrit, la secció desena de l'Audiència ressalta que, malgrat que la investigació està en un moment incipient, el jutge d'instrucció «no té cap dubte» de la «serietat del propòsit de l'investigat de dur a terme el crim planejat per ell mateix». Segons l'Audiència, a l'hora de planejar el crim, l'acusat comptava amb el material -se li van intervenir 16 armes llargues i curtes-, «les seves habilitats com a tirador, allò necessari per privar de la vida el seu objectiu, recollint només per assegurar el seu propòsit informació sobre el moment i el lloc en què es faria». Una dirigent local de VOX a Barcelona, després de tenir coneixement de les intencions de Manuel M.S. a través del grup de Whatsapp, va ser qui va alertar els Mossos d'Esquadra, segons va revelar ahir aquest partit. Després de rebre la denúncia, els Mossos van obrir una investigació i van posar el cas en coneixement de l'equip de seguretat.