Els exàmens de setembre s'han acabat per a l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i aviat també deixaran d'existir per als estudiants de primer de Batxillerat i de cicles formatius. Des d'aquest mateix curs, la segona oportunitat per superar el curs s'avançarà a finals de juny i, en la línia de l'avaluació per competències que ja s'ha implantat a l'ESO, la recuperació consistirà en proves personalitzades.

Sis anys després del retorn de la repesca de setembre, el Departament d'Ensenyament la torna a suprimir perquè, segons va afirmar el conseller, «avaluant els exàmens que es feien ara» s'ha comprovat que no aporten «cap avenç significatiu» per als joves «més vulnerables i amb més problemes». En canvi, Josep Bargalló, va assegurar que compliquen la gestió dels centres a l'inici del curs i va remarcar que els instituts fa anys que demanen la supressió de les proves.

Tot i que el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, va informar de la decisió a la Junta de Directors de Catalunya fa unes setmanes, la majoria d'equips directius gironins han rebut la notificació oficial en els últims dies. Des del Departament d'Ensenyament van treure importància a què el curs ja estigui en marxa i van indicar que tot just es troba en el primer trimestre. De fet, per a la Conselleria, l'avançament de les proves de recuperació al juny no perjudicarà els alumnes sinó que els beneficiarà perquè els exàmens seran competencials en lloc de memorístics; i també perquè, en estar més a prop de l'acabament del curs, tindran el suport i l'orientació de les tutories i el professorat.

Bargalló va resumir que les proves de setembre a l'ESO s'eliminen com «una conseqüència lògica de l'ordre d'avaluació», tot incidint que «ara no avaluem la memòria, sinó habilitats, aptituds, coneixements i treball del grup classe, per això no té cap lògica d'existència».

El canvi ha agafat per sorpresa els representants sindicals dels docents, tal com van expressar els portaveus de les dues organitzacions majoritàries a Girona, Ustec·STEs i CCOO, que van criticar el Departament per no haver informat abans al Consell Escolar de Catalunya.

El portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va avançar que recriminaran al Departament «que no està bé que els professors se n'assabentin per la premsa» i va opinar que donar «una segona oportunitat al juny és un absurd», sobretot tenint en compte que es fa una valoració continuada dels progressos dels alumnes.

Per CCOO, Almudena González va recordar que la modificació va lligada al Decret d'avaluació de l'ESO aprovat el 4 de juliol i aplicat aquest curs, en què s'especifica que al juny es prepararan les proves extraordinàries però no que es faran. Sobre les referències del conseller a un estudi que demostra la ineficàcia del setembre, González va dir que «si hi ha una avaluació s'ha de planificar amb antelació a l'inici de curs, perquè hi ha centres que tenen activitats organitzades al juny, com viatges de final d'etapa d'ESO».