La Policia Nacional va confirmar que l'alerta d'explosius que ahir al matí va provocar el desallotjament de dos trens a l'estació de Sants (Barcelona) i de part de l'estació d'Atocha (Madrid) era falsa, ja que el suposat explosiu era en realitat una sivella d'un cinturó, van informar a Efe fonts policials. L'alerta es va activar per la sospita que una dona que va pujar en un AVE a Sants en direcció a Atocha pogués portar un explosiu a la maleta, però la policia va aturar el tren abans d'arribar al seu destí i va comprovar que el contingut de l'equipatge no era perillós. En realitat era una sivella d'un cinturó amb forma de granada, van explicar a Efe fonts policials.

Les dues estacions van recuperar la normalitat un cop finalitzats els dispositius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional. Tot va començar cap a les 8 del matí, quan el personal de seguretat de l'estació de Barcelona va detectar dins d'una maleta un objecte sospitós, amb forma d'artefacte, i va donar alerta als Mossos, que van desplegar els equips Tedax de desactivació d'explosius.

Els Mossos van desallotjar dos trens de les vies 3 i 4 de l'estació barcelonina per fer comprovacions en els combois i les vies de l'AVE i van demanar a Renfe que aturés la circulació de trens d'alta velocitat al seu pas per l'estació.

Però, segons sembla, segons van dir a Efe fonts de la investigació, el retard a donar aquest avís per part dels vigilants d'Adif va permetre que la dona portadora de la maleta pugés en el tren amb destinació a Madrid.

El tren havia d'arribar a l'estació madrilenya a les 10.15 hores, però minuts abans, per ordre de la Policia Nacional, el personal d'Adif va començar a evacuar els ciutadans que eren a l'estació.

Els trens amb destinació a Madrid van ser aturats abans d'arribar i la Policia va inspeccionar la maleta sospitosa i va comprovar que el suposat explosiu era en realitat una sivella, a l'hora que els Mossos també descartaven la presència d'explosius, de manera que en qüestió de minuts es va desactivar l'alerta.

Protocol de seguretat

El comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero va atribuir ahir a una «disfunció» del protocol de seguretat que una passatgera hagués pujat a un tren AVE a l'estació de Sants a Barcelona amb un objecte «sospitós».

Molinero va explicar que el protocol de seguretat estableix que, en cas de detectar un objecte sospitós, s'han de parar l'accés de passatgers al tren i que el personal de seguretat que està ubicat en el control ha d'estar «permanentment» visualitzant l'escàner.

Va declarar que hi ha uns protocols de seguretat que consideren suficients, però que «evidentment aquest protocol avui ha tingut una disfunció», i va explicar que faran una inspecció de caràcter administratiu en l'àmbit de la seguretat privada a Adif (que ha iniciat una investigació), li demanaran un informe (també a Prosegur, concessionària de la seguretat en l'accés al AVE), i faran una reunió urgent amb Adif, trobada a la qual també van convidar Renfe. El comissari va indicar que també han obert diligències informatives per enviar-les al jutjat de guàrdia de Barcelona, va ressaltar que l'objectiu de la policia catalana ahir va ser preservar la seguretat de les persones i ha agraït la col·laboració ciutadana perquè «no hi ha hagut escenes de pànic ni crispació» dels passatgers.

Mossos-Guàrdia Civil, coordinats

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que la dona que duia un equipatge «ha estat controlada en tot moment». Grande-Marlaska, en la seva visita a la caserna de la Guàrdia Civil de la localitat soriana de Berlanga de Duero, va subratllar la bona coordinació entre la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra després que la sivella d'un cinturó amb forma de granada motivés una alerta per un possible artefacte explosiu a les dues estacions de tren, i els consegüents desallotjaments.

Segons va explicar el ministre, «s'ha detectat la possibilitat que hi hagués un artefacte en un equipatge, s'ha donat avís sobre això i ha funcionat meravellosament bé la coordinació entre Mossos i el Cos Nacional de Policia».