El conseller d'Interior, Miquel Buch, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ja han declarat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per promoure el referèndum de l'1 d'octubre entre els alcaldes quan lideraven l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament.

Estan investigats per desobediència. Tot i que Lloveras estava citada a les 10 i Buch a les 11, les declaracions han durat en total uns tres quarts d'hora i han acabat cap a tres quarts d'onze. El Govern, excepte la consellera de Justícia, i les entitats municipalistes que van presidir els han acompanyat pràcticament fins a la porta del Palau de Justícia.

Han fet el recorregut junts des de l'entrada del parc de la Ciutadella del passeig de Pujades per després enfilar el passeig de Lluís Companys.

Hi havia poca expectació ciutadana, però sí que s'ha pogut veure, entre d'altres, l'exvicepresident del Parlament Lluís Corominas, el líder de Demòcrates i diputat del grup d'ERC, Antoni Castellà, i diferents diputats de JxCat.

També han donat suport als investigats membres de l'Associació de Defensa de les Institucions Catalanes del Departament d'Interior.