Un 20% dels homes joves no considera violència masclista enviar missatges controladors a la seva parella per saber què fa en cada moment. La xifra es redueix a un 11,4% en el cas de les dones. Aquests percentatges fan referència al grup d'edat comprès entre els 16 i els 29 anys. Aquests són alguns dels resultats de l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya del 2016 elaborada per l'Ajuntament de Barcelona, que ha fet comparativa amb la del 2010. En general, s'incrementa la percepció de la violència masclista per part d'homes i de dones, tot i que encara hi ha dades que preocupen al consistori, especialment entre la població més jove.

El 12% dels homes i el 8,8% de les dones no consideren violència enviar contínuament missatges per controlar la seva parella. Aquests percentatges, però, pugen en la franja d'entre 16 i 29 anys, arribant al 20% dels joves i a l'11,4% de les joves.

Malgrat tot, aquesta percepció sobre què és violència i què no ho és ha crescut en comparació amb l'última enquesta. Per exemple, el 2010 un 48% d'homes deia que no deixar que una dona parli amb altres homes era violència masclista. Ara ho creu un 70%. Donar una bufetada ho considerava un 69%, i ara ho descriu així un 85.

El consistori, però, encara veu dades preocupants. Per exemple, el percentatge d'homes que creu que és violència masclista controlar o no deixar decidir sobre els diners propis o de la llar se situa encara en el 57%.

La mostra d'aquesta enquesta s'ha obtingut a partir de 4.674 entrevistes, 4.075 dones i 599 homes. Durant el 2016, el 13,8% de les barcelonines ha patit alguna agressió masclista, excloent comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme. El 2,3% ha patit fets molt greus.

La violència física és la que s'identifica més fàcilment, mentre que la psicològica costa més. Encara hi ha un 7% d'homes i un 5% de dones que no identifiquen com a violència les expressions de control.

"Per acabar amb les violències masclistes necessitem que els homes s'hi impliquin i actuïn", ha apuntat la regidora de Feminismes, Laura Pérez, que ha destacat que les dades demostren que la identificació d'aquesta xacra és cada cop més elevada.