L'Audiència de Lleida va condemnar a penes de cinc i de tres anys i mig de presó, respectivament, Fernando Blanco i Margarita Garau per estafar més de 400.000 euros en donatius que van recaptar en campanyes solidàries, simulant que eren per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara.

En la seva sentència, la secció primera de l'Audiència condemna els pares de Nadia a multes que sumen 5.000 euros, així com a tornar els donatius a les persones estafades, després de concloure que van aprofitar la malaltia de la menor per «ordir un pla» amb el qual enriquir-se mitjançant campanyes solidàries.

Segons la sentència, l'Audiència de Lleida no es creu la versió exculpatòria dels fets que els acusats van explicar durant el judici, que «no ha aconseguit convèncer la Sala» a causa de «l'escassa i inconcloent prova de descàrrec presentada per les defenses».

El Tribunal es va centrar en diverses actuacions de Blanco i Garau per justificar la condemna de cinc i tres anys i mig de presó, respectivament. En primer lloc, la sentència al·ludeix a les aparicions dels pares de Nadia en diversos programes de televisió entre els anys 2010 i 2016.

Investigació de la malaltia

En aquest sentit, explica que els acusats manifestaven que necessitaven diners per a la investigació de la malaltia que patia la seva filla i, fins i tot, «van arribar a afirmar falsament que això calia per superar el risc imminent de mort en què es trobava la menor, sent facilitat a través dels mitjans el número de compte corrent en el qual fer donacions amb aquesta finalitat».

De la mateixa manera, el Tribunal va considerar que els pares van seguir tenint la mateixa dinàmica «comissiva amb aprofitament de la malaltia de la seva filla» quan van arribar a la localitat lleidatana de Fígols i Alinyà el 2013.

A més, en aquest punt, la sentència destaca que Fernando Blanco va arribar a afirmar «falsament» que patia un càncer de pàncrees i que la menor corria un «risc imminent de morir», motiu pel qual precisava una operació urgent a Houston (Texas, EUA), la qual cosa, segons la sentència, «tampoc era certa».

Aquestes actuacions de Blanco i Garau les qualifica el Tribunal de «maniobres que van aconseguir el seu comès, sensibilitzant de tal manera pares i veïns de la comarca» que van donar com a resultat una sèrie de campanyes de recaptació. Això no obstant, el Tribunal va considerar provat que Nadia pateix tricotiodistròfia, una malaltia catalogada com a rara que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament i del llenguatge en un context d'intel·ligència límit, encara que «sense risc vital imminent per a la mateixa». La Fiscalia demanava sis anys de presó per a cadascun dels acusats per un delicte d'estafa o apropiació indeguda. Durant la celebració del judici, a principis del mes d'octubre passat, els dos acusats van negar haver-se aprofitat de la malaltia de la seva filla per lucrar-se econòmicament.