La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va admetre ahir que la Generalitat acumula un cert retard amb l'elaboració dels pressupostos catalans del 2019 («anem endarrerits», va dir), per la qual cosa estudia haver de fer una pròrroga temporal dels actuals comptes. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, va explicar que «és possible que durant un període (de l'any vinent) s'hagi de prorrogar l'actual pressupost», però va assegurar que miraran de portar els comptes al Parlament tan aviat com sigui possible.

Va apel·lar sobretot la CUP i els comuns perquè donin el seu suport als comptes catalans del 2019 i no ha descartat el PSC, encara que veu més difícil aconseguir el suport dels socialistes catalans perquè hi ha una «distància» gran amb el Govern.

El Govern justifica aquest retard al·legant que fins fa pocs dies no ha disposat de totes les dades necessàries per poder quadrar la part de la despesa, i va recordar que els temps parlamentaris fan difícil que es puguin aprovar definitivament abans que acabi el mes de desembre.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va advertir ahir als comuns que no admetran «xantatges» per forçar els independentistes a donar suport als Pressupostos Generals de l'Estat.

Així va reaccionar Artadi després que ahir el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, avisés ERC i el PDeCAT que serà «difícil» que s'aprovin els comptes de la Generalitat si no hi ha llum verda als Pressupostos Generals de l'Estat, l'aprovació dels quals, va dir, podria «aplanar el camí» per trobar una solució per als dirigents independentistes en presó preventiva.

Suport dels comuns i la CUP

Per la seva part, la presidenta de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va denunciar ahir un «pressing comuns» per part del Govern de Torra perquè el seu grup doni suport als comptes de la Generalitat.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés va tornar a dir al govern de Quim Torra que la seva formació no negociarà els pressupostos catalans. Les declaracions del cupaire arriben el mateix dia en què la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va reconèixer que l'executiu probablement començarà els nous comptes i va detallar que s'han «intensificat» les reunions amb la CUP i amb els comuns. Aragonés va recordar que la seva formació té «un acord polític de no negociar pressupostos que signifiquen polítiques neoliberals i que no revertiran les retallades que hem patit i que no posen solucions per a les classes populars.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir per sorpresa comparèixer avui davant el ple del Parlament per «informar sobre els últims esdeveniments de l'actualitat política i judicial», després de conèixer-se els escrits d'acusació de Fiscalia i Advocacia de l'Estat pel cas procés.

Junta de Portaveus

El president del Parlament, Roger Torrent, va convocar la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament per a avui a primera hora, amb la finalitat de tramitar la petició i permetre que Torra pugui comparèixer avui mateix, quan ja hi ha convocat un ple.

La Mesa i la Junta de Portaveus es reuniran a partir de les 9.30 hores, segons va informar el Parlament en un comunicat, mentre que el ple està previst que arrenqui a les 10 hores, si bé l'horari d'aquesta sessió plenària pot quedar alterat per la compareixença.