La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va subratllar que l'actual Executiu socialista ha actuat amb «lleialtat» i «corresponsabilitat» per solucionar els problemes dels catalans, però ha recordat que convocar un referèndum il·legal com el de l'1 d'octubre té «conseqüències» en democràcia.

En resposta a la sessió de control en la cambra alta al portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, que ha acusat el PSOE de ser «còmplice» de la «repressió» de l'Estat contra els presos independentistes, Calvo va retreure als sobiranistes que hagin portat Catalunya a un «lloc impossible» en una «espècie de gimcana» per veure «qui és més independentista».

«En democràcia, els fets tenen conseqüències», va insistir Calvo en referència als escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, a l'hora que va destacar que el Govern central respon de la seva actuació per millorar la vida dels catalans perquè «tota la resta»a l'Executiu «no l'incumbeix».

Calvo va assegurar que «a l'espai de la política» hi trobaran l'Executiu, però no a «l'espai de les proclames» que és on se situen segons el seu parer els polítics independentistes.

«Cada dia pitjor i provocantmés sofriment a Catalunya i a Espanya», va lamentar.

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va convidar la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, a concretar els delictes que s'atribueixen als polítics catalans que justifiquen la presó provisional.

Consell de Ministres, a Barcelona

Per la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, preveu convocar la reunió del Consell de Ministres del divendres 21 de desembre a Barcelona, van informar a Efe fonts de l'Executiu.

Sánchez es va comprometre a l'inici del nou curs polític a celebrar abans de final d'any dues reunions del Consell de Ministres fora de Madrid, una d'elles a Sevilla i una altra a Barcelona.

El cap de l'Executiu ja va citar els membres del seu gabinet a la capital andalusa el passat 26 d'octubre, i en la roda de premsa posterior a aquella reunió, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va confirmar que abans que acabés l'any hi hauria una altra reunió a Barcelona.

El TS rebutja descartar Vox

Paral·lelament, el Tribunal Suprem va rebutjar la petició del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, d'expulsar Vox de la causa del procés atès que, encara que no és partidari de «traslladar al procés penal la contesa política», la legislació vigent autoritza partits a exercir l'acusació popular.