El Govern encara confia a poder aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2019, però ja assumeix que, si no pot aconseguir-ho, podrà perllongar la legislatura per tirar endavant les mesures més «urgents i inajornables» de l'agenda social, com la pujada del Salari Mínim Interprofessional o la revaloració de les pensions.

És la reflexió que va verbalitzar ahir el ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en roda de premsa a la seu del partit a Ferraz amb motiu de la reunió de l'Executiva Federal del PSOE.

«Amb ells o sense ells (els Pressupostos) intentarem que el salari mínim augmenti, que les pensions es revaloritzin, i que recuperem les ajudes a la dependència. L'agenda social la intentarem fer amb o sense Pressupostos», va sentenciar Ábalos, després que PDeCat i ERC hagin rebutjat donar suport als pressupostos després de conèixer els escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat contra els líders del procés.

La fórmula per aprovar algunes de les mesures que el Govern inclourà en el seu projecte de Pressupostos serà la del decret llei, que la Constitució limita a casos «d'extraordinària i urgent necessitat», i que entra en vigor de manera immediata un cop publicats al Butlletí Oficial de l'Estat. Mentrestant els comptes seran els prorrogats de l'anterior Govern del PP. El Congrés només es pronuncia a posteriori. Només quan a Ábalos se li va preguntar quins impostos estaria decidit a aprovar el Govern via decret llei per augmentar els ingressos i finançar aquestes mesures socials, el ministre va emfatitzar que l'executiu no es veu en aquest escenari perquè vol aprovar els Pressupostos de 2019.

Procés judicial

El ministre va intentar també desvincular el debat sobre els Pressupostos del procés judicial del procés perquè «no té res a veure», va dir. Ábalos va subratllar que les mesures socials que el Govern de Pedro Sánchez vol posar en marxa hi hagi o no nous Pressupostos «també afecten els ciutadans de Catalunya».

Per això, va advertir Ábalos, els dirigents independentistes hauran de decidir «si els importa el salari mínim, les pensions, la dependència». «Això és al que cal respondre», els va dir, emmarcant en la reacció més immediata els pronunciaments dels partits sobiranistes en contra de tirar endavant els Pressupostos. El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va confirmar ahir el «no claríssim» del seu partit als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ja que consideren que el Govern central ha incomplert les demandes que li va formular el seu partit. En roda de premsa després de reunir-se la direcció, ha recordat que ERC va demanar «gestos molt concrets en l'àmbit judicial i uns altres en l'àmbit polític amb una taula de negociació per discutir sobre el futur de Catalunya», i va concloure que cap dels dos s'ha produït. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va admetre que si el Congrés no aprova els pressupostos generals de l'Estat pactats entre el PSOE i Podem serà «molt complicat» que hi hagi uns comptes a Catalunya. En roda de premsa a la seu del partit, Mena va afirmar que els Comuns no avalaran uns números que no siguin «socials» i «progressistes».