El ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem que ha de decidir qui paga finalment l'impost de les hipoteques pot allargar-se més dies. Després de vuit hores de deliberació el dilluns, aquest dimarts els magistrats han reprès el debat i, hores d'ara, han intervingut només la meitat dels 28 jutges. Fonts del tribunal apunten que l'acord no és fàcil i, per tant, apunten que les deliberacions es poden allargar més enllà d'avui. Els magistrats han fet una pausa per dinar i seguiran a la tarda. Sobre la taula, tenen tres recursos per resoldre i hauran d'establir quin criteri donen per bo: si l'impost el paguen els clients (com va dictaminar al febrer) o si ho fan els bancs (com recullen tres sentències del Suprem del mes d'octubre). A més, els magistrats també han de decidir, en cas que el paguin els bancs, quina retroactivitat té la mesura.

Els ulls de milions de ciutadans afectats per aquesta polèmica continuaran posats en el Tribunal Suprem durant les properes hores. Fonts del tribunal apunten que l'acord no està a prop i donen per fet que la decisió no es coneixerà aquest dimarts.

El govern espanyol calcula que, en cas que l'impost el paguin els bancs, suposaria 5.000 MEUR per a les comunitats autònomes per les hipoteques signades en els últims quatre anys. Un import que, tot i que després es reclamaria als bancs, suposaria incrementar entre quatre i cinc dècimes el dèficit i complicaria la sortida d'Espanya del procediment de dèficit excessiu que marca Europa.