L'exconseller Joaquim Nadal va proposar que l'independentisme renunciï a la via unilateral i que s'estableixi un mecanisme semblant a la Llei de Claredat del Canadà per donar cabuda a consultes a la població sobre «l'oferta espanyola i sobre la proposta catalana».

Així ho diu en el llibre Catalunya, mirall trencat (Pòrtic) que acaba de publicar i en el qual dedica un capítol a fer una proposta per «desembussar» la situació política a Catalunya.

En aquesta proposta defensa que l'Estat reconegui que l'actuació policial de l'1-O va ser un error, que prengui la iniciativa d'alliberar els presos sobiranistes i suspendre totes les accions judicials contra l'independentisme, i que garanteixi «la restitució plena de totes les competències del Govern català».

També planteja que els partits sobiranistes «admetin» que l'1-O no va ser un réferendum homologable amb garanties i que han d'aconseguir un acord de renúncia a la via unilateral i un «pacte d'estabilitat per a una legislatura normalitzada».

Així, planteja un acord «per definir una majoria suficient per desenvolupar bilateralment els mecanismes de consulta a la ciutadania de Catalunya» i apunta a una llei de claredat com una de les possibilitats per materialitzar aquestes consultes a la població.

La Llei de Claredat va ser aprovada pel Parlament del Canadà després del segon referèndum d'independència del Quebec i estableix els mecanismes pels quals el Govern canadenc podria negociar la secessió d'alguna de les seves províncies després d'haver celebrat un referèndum amb una clara majoria favorable a la independència.

A més, Nadal sosté que qualsevol d'aquestes consultes necessitaria una majoria qualificada i s'haurien de fer «amb plenes garanties i amb presència d'observadors internacionals amb plena acceptació de les parts».

El també exdirigent del PSC proposa que les forces polítiques del Parlament i el Congrés acordin «la restitució plena de l'Estatut del 2006» i que el Govern central i la Generalitat pactin mantenir el model educatiu, sanitari, lingüístic i de seguretat.