El conseller d'Interior, Miquel Buch, va negar ahir que desobeís i que donés ordres per promoure l'1-O entre els alcaldes sobiranistes quan presidia l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i va al·legar que només pretenia «escenificar» el suport del món local a l'1-O, mitjançant una «declaració política».

Buch, al costat de l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, va declarar ahir com a investigat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran d'una querella de la Fiscalia, que l'acusa per promoure el suport dels ajuntaments a l'1-O. El conseller i Lloveras, exdiputada de JxCat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Garraf), van acudir a declarar davant del jutge del TSJC Jordi Seguí, acompanyats pel president de la Generalitat, Quim Torra, i pel Govern català en ple, amb l'excepció de la consellera de Justícia, Ester Capella.

El TSJC investiga Buch i Lloveras per un delicte de desobediència, per haver promogut l'1-O entre els alcaldes, buscant el suport logístic dels ajuntaments independentistes al referèndum, malgrat que la consulta havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional. La querella de la Fiscalia es basa en tres correus que les entitats sobiranistes van enviar als alcaldes que les integraven: un amb un model de decret d'alcaldia perquè mostressin el seu suport al referèndum, un altre amb un informe d'un col·lectiu de Secretaris i Interventors de l'administració local per la independència que defensava la legalitat de la consulta i un tercer amb una còpia de cartells de propaganda de l'1-O.

Segons van informar fonts judicials, Buch va recalcar davant del jutge que el decret d'alcaldia enviat als alcaldes era una mera proposta de «declaració política» amb la qual es pretenia «escenificar» el suport dels ajuntaments.