L'Ambaixada de Grècia a Espanya ha informat aquest dilluns el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del cessament del cònsol general honorari de Grècia a Barcelona, ??Fernando Turró i Homedes.

El mateix ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Josep Borrell, va anticipar aquest cessament el passat 17 d'octubre en considerar que Turró i Homedes havia agreujat "a la bandera de l'Estat espanyol al carrer". "Això un cònsol no ho pot fer", ha remarcat.

"Un ciutadà de peu pot fer el que vulgui perquè aquí tenim una llibertat d'expressió tan àmplia que permet cremar la bandera nacional o la imatge del Rei, però un cònsol no, i si m'assabento que ho fa crido a l'ambaixador i li demano el cessament, però de vegades no cal perquè l'ambaixador s'ha assabentat i ho fa ell mateix", va indicar llavors Borrell.

En aquest mateix sentit, el Ministeri ha subratllat aquest dilluns en un comunicat que les actuacions dutes a terme pels cònsols honoraris acreditats a Espanya "han de ser compatibles amb la normativa internacional que regula les funcions oficials que tenen encomanades".

El departament que dirigeix ??Josep Borrell va convocar fa unes setmanes a l'ambaixador grec a Espanya per expressar-li "malestar" per la conducta d'aquest cònsol honorari durant la Diada, i l'ambaixador va comunicar que seria cessat.

El motiu és que Turró va participar en actes que, per al Govern, no són propis d'un cònsol. A la seva participació en la Diada amb una samarreta amb la bandera independentista se suma el fet que el desembre de 2017 va estar en un acte fora d'Espanya amb l'expresident català Carles Puigdemont. Arran d'aquests fets, la introductora d'ambaixadors, Caritat Batalla, va citar l'ambaixador grec a Espanya i aquest es va comprometre a cessar-lo.

Els cònsols honoraris no són diplomàtics, tenen menys atribucions que els cònsols de carrera i, sovint, són ciutadans del país de destinació, no de l'Estat al qual representen.

Aquesta és la primera ocasió que, amb el Govern del PSOE, és cessat un cònsol honorari a Catalunya per motius relacionats amb el procés independentista, però amb el del PP van ser quatre els destituïts en els últims anys.

L'últim d'ells va ser el de Finlàndia, Albert Ginjaume, cessat al febrer per la seva ambaixada a petició del Govern espanyol després de mesos d'avisos sobre les seves activitats. Anteriorment havien estat cessats cònsols honoraris de Letònia, Xavier Vinyals --en 2016, per exhibir una estelada a la façana del consolat--; el de Filipines, Jordi Puig --que va participar en una manifestació durant l'aturada convocada a Catalunya el 3 d'octubre-- i el búlgar Hristo Stòitxkov.

L'exfutbolista va ser cessat a l'octubre de 2017 després d'una aparició pública en la qual va titllar de franquista a la llavors vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.