La renúncia dels partits independentistes a donar el seu vot afirmatiu als pressupostos del Govern de Pedro Sánchez per les acusacions de la Fiscalia i de l'Advocacia compliquen enormement dels comptes estatals.

Els socialistes consideren un «gravíssim error» vincular el suport als pressupostos generals de l'Estat amb la situació judicial dels líders empresonats.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va respondre així a l'anunci del president, Quim Torra, de no votar a favor dels comptes de l'any vinent. Després d'apel·lar a la independència dels jutges, el dirigent socialista ha argumentat que és prematur parlar del resultat d'un judici que no encara s'ha celebrat i ha recordat la «presumpció d'innocència» dels polítics processats.

Iceta va acompanyar la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, a la presentació del candidat a les municipals per Tortosa. Lastra es va mostrar convençuda que els comptes tiraran endavant i va exigir a PP i Ciutadans la mateixa «lleialtat amb l'Estat» que els socialistes van mostrar quan estaven a l'oposició.

«Gravíssim error»

«És un gravíssim error lligar el vot dels pressupostos a un judici que no s'ha celebrat. No només ho diem nosaltres: fins i tot alguna de les persones que està en presó preventiva ho ha dit en un article. És un error barrejar naps amb cols. Altra cosa és que els independentistes tenen tot el dret del món a fer la negociació que tinguin per pertinent. Però que no lliguin una cosa amb l'altra perquè no tenen res a veure», va declarar Iceta des de la tribuna d'oradors durant l'acte de presentació d'Enric Roig, que repeteix com a l'alcaldia de Tortosa a les eleccions del pròxim mes de maig.

Tot i la presència de Lastra, que també és vicesecretària general del PSOE, primer secretari dels socialistes catalans va ser l'encarregat de respondre a Torra i als partits independentistes, que aquest ahir donaven per finalitzat qualsevol tipus de suport al govern de Pedro Sánchez després que es fessin públiques les peticions de pena de Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per als líder independentistes a la presó.

Separació de poders

Iceta, que va reivindicar la separació de poders i la independència judicial -»un govern no pot decidir qui va i qui no a la presó, no li pot dir a la fiscalia com aquest em cau bé, tracta'l bé», va exemplificar- considera «tan absurd pretendre que aquí no va passar res com que la solució d'això seran llargs anys de presó».

En aquest context, va dir que seran els jutges qui prenguin les decisions quan es produeixi el judici: «ara es donen per fetes coses que em saben molt de greu, entre d'altres, que les persones que seran sotmeses a aquest judici gaudeixen de la presumpció d'innocència».

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar que és «una vergonya» que els «violadors» del cas de La Manada hagin estat condemnats a nou anys i que la fiscalia demani per a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras 25 anys de presó.

Vies polítiques

En un míting durant la Gran Trobada Municipalista que la formació celebra aquest cap de setmana a Alcorcón, Iglesias va dir que és penós que «la llei no sigui igual per tots». El líder de Podem va reiterar que la situació a Catalunya no la resoldran els jutges i que s'haurà de fer per vies polítiques. «El conflicte a Catalunya se solucionarà amb diàleg i ho diu algú que no vol que se'n vagi», va subratllar.

Iglesias va admetre que, arran de la petició de la fiscalia sobre els dirigents independentistes processats, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat «està més lluny que fa tres dies» i ha considerat que això ha generat «ràbia».

Tot i que va assegurar que entén i comparteix aquest sentiment, el líder de Podem va demanar als partits catalans del Congrés que es preguntin «per què han de pagar l'autoritarisme de l'anterior govern i la manca d'audàcia de l'actual executiu la gent treballadora».

El president del PP, Pablo Casado, va acusar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver «creuat totes les línies vermelles» per «retirar» la rebel·lió de l'acusació contra els dirigents independentistes.

«No podem tolerar que un govern pretengui que [els líders independentistes] no tinguin les mateixes repercussions penals que qualsevol altre ciutadà», va assegurar en un acte a Jerez de la Frontera.

Sánchez, «pres polític»

El secretari general del PP, Teodoro García, va afirmar ahir que «diuen que hi ha presos polítics a Espanya, i és cert, hi ha un pres polític; hi ha un senyor que està pres dels seus compromisos amb els independentistes, que és ostatge dels compromisos que va adquirir i que el van fer president, i aquest és Pedro Sánchez».