El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, van acusar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser «còmplice de la repressió», i van denunciar «l'anhel de venjança i no de justícia» de la Fiscalia en el cas «procés».

En una declaració institucional conjunta a la Sala Auditori del Parlament, els dos dirigents van reaccionar així a les penes de presó sol·licitades per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per als líders del procés independentista català.

Després de conèixer-se els escrits de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat, Torra va convocar al migdia una reunió d'urgència del Govern català al Palau de la Generalitat i, dues hores després, es va desplaçar al Parlament per comparèixer al costat del president de la Cambra catalana.

Torra va mostrar la seva «immensa indignació» davant les «interminables penes» sol·licitades i va acusar el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser «còmplice de la repressió» i d'haver perdut una «oportunitat d'or».

Per a Torra, que l'Advocacia de l'Estat acusi de sedició i no de rebel·lió «no és un gest, sinó un menyspreu absolut a demòcrates empresonats». «Avui el Govern espanyol ha perdut una oportunitat d'or per treure dels tribunals el conflicte de Catalunya i retornar-lo a la política, que és on hauria d'estar», va apuntar Torra, que va considerar que la Fiscalia pretén «criminalitzar» tota la gent que va participar en el referèndum de l'1 d'octubre. Torra va carregar directament contra Pedro Sánchez i el va advertir que els escrits revelats aprofundeixen en una «injustícia democràtica» que afecta més «la democràcia espanyola» que els mateixos independentistes. «Quanta repressió pot aguantar la democràcia espanyola? Quants demòcrates poden acceptar que es retingui a Catalunya per la força? Algú creu que demanant 200 anys de presó per als líders independentistes desapareixeran els dos milions de persones que volen la república catalana? Algú creu que amb més repressió s'acabaran les ànsies de llibertat?», va exclamar.

Per combatre aquesta realitat, el «president» va cridar el sobiranisme a recuperar «l'esperit del 3 d'octubre» per convertir la «indignació en energia positiva» i així «encarar amb força, determinació i unitat aquests moments greus». «Ens necessitem a tots», va subratllar.

«No pararem fins que els presos siguin lliures, els exiliats tornin a casa i s'acabi la repressió contra tots aquells que van ajudar a donar la veu al poble», va resoldre. De la seva banda, Roger Torrent (ERC) va considerar que la Fiscalia ha actuat amb «anhel de venjança i no de justícia» amb una acusació amb penes que «sumen més de 200 anys» i que va titllar «d'inacceptables», perquè «no han comès cap delicte», per la qual cosa va coincidir en el fet que el sobiranisme «no claudicarà».

Segons el seu parer, la Fiscalia «acusa la immensa majoria de catalans», ja que «en aquest procés no es persegueixen persones, sinó idees».

«Però els que ho fan no saben que les idees no es poden empresonar, que no renunciarem a decidir democràticament el nostre futur i no claudicarem davant la repressió», va afegir.

En allò que va titllar de «construcció perversa» dels fets esdevinguts la tardor passada a Catalunya, Torrent va opinar que la presó preventiva en què estan els dirigents encausats «és una condemna avançada i absolutament injustificada» que demostra la voluntat de «venjança».

«Venjança de l'Estat»

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va dir ahir que «l'Estat en el seu conjunt, des del rei fins a la Fiscalia, continuen exercint una venjança contra el «Govern» i el parlament català i bona part de la població».

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar que el diàleg entre governs i institucions és més necessari que mai davant d'unes peticions de presó per a dirigents independentistes «infundades i desproporcionades», i va instar l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia a reconsiderar els seus posicionaments.

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va titllar de «salvatjada» la petició de penes pels encausats pel procés independentista i va afirmar que el Govern central no ha fet cap gest per reduir aquestes acusacions. L'advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, considera que les penes que demana la fiscalia per als polítics processats són la «confirmació que es manté aquesta línia dura que es va construir des del primer moment». ERC i PDeCAT van tancar ahir la porta a donar suport als pressupostos del Govern de Pedro Sánchez arran de les acusacions de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat.

L'ANC augura mobilitzacions

El corrent de la CUP Endavant va demanar respondre al judici contra els líders sobiranistes amb «la convocatòria d'una vaga general i una jornada de lluita». El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va dir que és «vergonyós que no és altra cosa que un judici a la democràcia».

L'ANC va denunciar ahir que l'Estat «segueix enrocat en la repressió política basada en fets inventats» i l'existència d'un procés polític típic «de règims autoritaris», escenari al qual donarà resposta amb mobilitzacions al carrer.