03 de novembre de 2018
03.11.2018

El redactor de l'article del Codi Penal sobre rebel·lió no creu que els polítics empresonats hagin comès aquest delicte

Diego López Garrido considera "incomprensible" la interpretació que n'ha fet la fiscalia

03.11.2018 | 11:42

El catedràtic de dret constitucional i redactor de l'article del Codi Penal sobre rebel·lió, Diego López Garrido, no creu que els líders independentistes empresonats hagin comès aquest delicte. Així ho ha assegurat aquest dissabte al matí al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, on ha considerat que la interpretació de la fiscalia és forçada i "incomprensible". "No entenc com els fets que van tenir lloc es poden interpretar com a violència insurreccional", ha afegit. "Quan nosaltres vam fer el Codi Penal, jo vaig proposar aquesta fórmula transaccional pensant en una violència física" per respondre a un "alçament militar armat" amb una "violència d'unes característiques importants", ha destacat López Garrido.

El catedràtic ha assegurat que en el Codi Penal "la violència no és una hipòtesi", ha de "ser un fet constatat". "Per tant, és una interpretació jurídicament incorrecta", ha conclòs. Diego López Garrido no creu que "hi hagi presos polítics a Catalunya, sinó gent que està a la presó incorrectament". A més, el catedràtic ha defensat que "el sistema judicial espanyol és un sistema de jutges independents".

En la mateixa línia que Garrido s'ha mostrat la portaveu de Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas, que en declaracions a 'El Suplement' ha assegurat que "la qualificació de rebel·lió és tècnicament errònia perquè el codi penal exigeix un alçament públic i violent pel delicte de rebel·lió". Comas ha considerat que sí que es van produir "actes il·legals a Catalunya, però no violents". A més, la portaveu de Jutges per la Democràcia s'ha preguntat: "Si l'aixecament va ser en diferit, com és que l'Estat no va fer res per aturar-lo?".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook