La meteorologia del mes d’octubre ha estat marcada pel pas de fins a sis pertorbacions que en arribar al Mediterrani s’han aprofundit i han establert flux humit i càlid del sud-est. D’aquesta manera, la precipitació ha estat molt abundant a gran part del país, mentre que la temperatura mensual s’ha mantingut en valors semblants o superiors a la mitjana del mes. La circulació de vents de l’oest ha estat un impediment per a les invasions d’aire fred procedents del nord i també per a les més càlides procedents de latituds tropicals.

Malgrat que el mes d’octubre climàticament és uns dels mesos més plujosos a Catalunya, amb mitjanes climàtiques per sobre dels 100 mm a gran part del territori especialment al litoral, prelitoral i meitat nord, l’octubre del 2018 s’ha de qualificar de molt plujós en general a Catalunya, si bé ha estat plujós a l’Alta Ribagorça, a la Val d’Aran, a gran part de la Costa Brava i la plana interior gironina, i la desembocadura del Llobregat.

En alguns sectors, especialment de la costa de Tarragona i del Prepirineu oriental, la precipitació mensual ha estat tres o fins i tot quatre vegades la precipitació mitjana climàtica de l’octubre. Puntualment, i encara a falta del novembre, la tardor ja és la més plujosa de com a mínim els darrers 23 anys a punts del Montsià i del Ripollès.

La distribució de la precipitació del mes d’octubre ha estat conseqüència de la circulació zonal en els nivells mitjans de la troposfera que va afavorir el pas de pertorbacions per Catalunya. Aquestes es van aprofundir a l’arribar a la Mediterrània amb un flux humit i càlid en superfície afavorint la inestabilització de la atmosfera. D’aquesta manera, el gradient zonal de la precipitació no ha estat de nord a sud com es habitual, si no que ha estat d’est a oest, essent el Pirineu amb una influència més Atlàntica on s’ha enregistrat menys precipitació, malgrat que els volums mensuals han superat amb escreix els 100 mm. A la següent taula s’assenyalen les estacions de l’SMC en què la precipitació del mes d’octubre ha superat els 300 mm a l'Alt Empordà:

Lliurona (XOM), Albanyà. 338,5mmPalau-saverdera (XOM) 302,2mm