Un miler de persones es va reunir a la porta del centre penitenciari altempordanès del Puig de les Basses, on hi ha reclusa l'exconsellera Dolors Bassa. La concentració va servir per protestar en contra del primer aniversari del seu empresonament. Durant l'acte van llegir una carta escrita per l'exconsellera i van connectar telefònicament amb la presó de Mas d'Enric del Catllar per sentir la que va escriure Carme Forcadell. Una tercera connexió amb Lledoners va servir per sentir Joan Bonanit, la persona que cada dia desitja bona nit als exconsellers presos a aquest centre penitenciari.

La mobilització formava part d'un acte unitari a les tres presons catalanes que tenen membres del govern empresonats. La mobilització es va iniciar amb els càntics de la ciutadania que demanaven la llibertat de Dolors Bassa i posteriorment també van cridar «quina vergonya, la justícia espanyola» acompanyat d'obrim les presons», entre d'altres. Minuts després, l'eurodiputat Josep Maria Terricabras i el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, van sortir de la presó conjuntament amb el cunyat de Bassa.

Terricabras va explicar que van poder veure a una Dolors Bassa «forta» i que malgrat que l'exconsellera els va explicar que no sent res del que passa a fora, «està contenta de tenir aquest suport i escalf». L'eurodiputat també va assegurar que l'escrit d'acusacions presentat per la Fiscalia és «irresponsable i embogit». De fet, Terricabras va lamentar que tant la justícia espanyola, com alguns partits i mitjans de comunicació vulguin «treure de dins el pitjor de nosaltres, que és la ràbia i l'odi». En aquest sentit, va afirmar que «el que trauran és el coratge i les ganes de llibertat».

Maragall també es va dirigir a la ciutadania carregant contra les acusacions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. De tota manera, el públic va impedir que el conseller pogués seguir fent el discurs amb normalitat, ja que no paraven de cridar «unitat», un càntic que va acabar tapant les paraules del conseller d'Acció Exterior.

També la consellera d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, va pronunciar unes paraules en què va lamentar que les estratègies de l'estat espanyol passin per «enfonsar l'economia» catalana a partir dels decrets com el del 6 d'octubre de l'any passat que facilitava la fuga d'empreses.

L'acte va comptar amb una connexió telefònica amb les presons del Mas d'Enric i Lledoners. En el primer cas, des del Catllar van llegir una carta de Carme Forcadell en motiu del primer aniversari del seu empresonament.

Carta de Bassa

Posteriorment, el cunyat de Dolors Bassa va fer el mateix amb un text de l'exconsellera de Treball, Família i Benestar Social. En la missiva, Bassa expressava que en la seva causa «no hi ha rebel·lió, ni sedició, ni malversació perquè no hi ha cap tipus de delicte». Per això, la política gironina va assegurar que anirà al judici «ferma i amb el cap ben alt».

Finalment, es va tancar les connexions amb una crida de Joan Bonanit des de la presó dels Lledoners en què va desitjar la bona nit a Dolors Bassa. Malgrat que aquesta proclama ressonés pels altaveus instal·lats a l'exterior de la presó figuerenca, el missatge no va poder arribar fins a l'interior de la cel·la de l'exconsellera per l'aïllament acústic que té el centre penitenciari. L'acte va finalitzar amb una audició de sardanes i aquells més valents que van voler desafiar el vent que bufava a l'exterior de la presó altempordanesa es van quedar a sopar. De fet, cada dimarts se celebrava una concentració similar en què es proposava fer un sopar de carmanyola al davant de l'aparcament del centre penitenciari. A partir d'aquesta setmana, el sopar es traslladarà als divendres, per facilitar l'assistència de la gent.