El secretari general d'Unidos Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que és una "vergonya" que "els violadors de 'La Manada' fossin condemnats a 9 anys i es trobin actualment en llibertat provisional, mentre que a l'ex-vicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras la Fiscalia li demani 25 anys de presó.

En un acte per preparar les properes eleccions municipals de maig de 2019, a les quals Podemos preveu presentar-se en 1.000 municipis com a marca pròpia, el líder del partit ha repetit en diverses ocasions la "vergonya" que sent en veure que "la llei no sigui igual per a tots".

També ha comparat aquests dos casos amb uns altres contra "titellaires i còmics" que són "jutjats i fins i tot empresonats", i ha reiterat que la situació a Catalunya no la resoldran els jutges sinó que haurà de fer-se per lleres polítiques. "El conflicte a Catalunya se solucionarà amb diàleg i ho diu algú que no vol que Catalunya se'n vagi", ha afegit.

Dificulta l'aprovació dels PGE

Al mateix temps, Iglesias ha admès que, arran de la petició de la Fiscalia sobre els exdirigents de la Generalitat quan va ocórrer l'1-O, l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) "està més lluny que fa tres dies", alguna cosa que, per a ell, ha generat "ràbia".

No obstant això, malgrat entendre i compartir aquesta ràbia, Iglesias ha demanat als partits catalans presents al Congrés que es preguntin "per què han de pagar l'autoritarisme de l'anterior govern i la falta d'audàcia de l'actual Executiu la gent treballadora".

Per a ell, si els Pressupostos no tiren endavant, els principals afectats seran "la gent corrent", tant a Catalunya com en la resta d'Espanya, per la qual cosa considera "fonamental" donar un primer pas per apuntalar la força de la "gent treballadora", de manera que el PDeCAT i ERC votin a favor dels PGE malgrat la petició de la Fiscalia.

Segons ha indicat, la no aprovació dels comptes del Govern espanyol suposaria que el salari mínim no pugi, que no augmenti la partida de dependència, que no hi hagi una llei que eviti més violència masclista o que no es revaloritzin les pensions conformement a l'IPC.

"No ens juguem només uns Pressupostos sinó que en els propers anys a Espanya hi hagi enteniment entre progressistes per aconseguir avanços o que, per contra, arribin els alumnes de Bolsonaro, el més semblat al que coneixem en l'extrema dreta espanyola", ha rematat.

Monarquia i república

Aprofitant el 40 aniversari de la Constitució, al final del seu discurs, Iglesias ha defensat que la monarquia "va poder servir" fa quatre dècades perquè el sistema polític espanyol fos homologable als de la resta d'Europa, però s'ha preguntat "per a què serveix avui dia".

"Potser Juan Carlos I era el preu a pagar perquè el nostre país fos una democràcia, però un país modern, un país feminista, no mereix que a la prefectura de l'Estat s'accedeixi per fecundació, sinó per elecció", ha sentenciat.

En aquesta mateixa línia, Iglesias ha tancat la seva intervenció assegurant que "la gent a Espanya vol discutir de tot perquè la gent no té por", al que ha afegit que "enfront de la corrupció no diem visca el Rei, diem visca la República".