La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha negat aquest divendres que l'Advocacia General de l'Estat hagi fet "gestos" a l'independentisme amb la seva decisió de no acusar de rebel·lió, sinó només de sedició i malversació, als promotors del referèndum independentista de l'1-O, i ha posat l'accent en què els seus criteris han estat exclusivament jurídics.

"No és una qüestió de gestos, és una qüestió jurídica de valoració dels fets i d'aplicació del Codi Penal sota criteris estrictament professionals", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Delgado ha al·legat que, precisament, hi ha hagut molt de debat entre experts jurídics sobre els delictes de rebel·lió, sedició i desobediència greu i que l'Advocacia ha actuat només "des de la professionalitat". "No es tracta de gestos", ha reblat.

Així, no ha volgut valorar si aquest posicionament de l'Advocacia pot ajudar al fet que els partits independentistes defensin al Congrés dels Diputats el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat de Pedro Sánchez.

"Que serveixi o no serveixi, no en tinc ni idea. Del que estem parlant en aquest moment és d'una fase processal que comença", ha dit Delgado que, a més, ha assenyalat diverses vegades que les conclusions que ha presentat aquest divendres l'Advocacia són provisionals.