El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va evitar ahir comprometre's a no indultar els dirigents independentistes responsables del procés sobiranista en cas que siguin condemnats per la justícia.

En la sessió de control a l'Executiu central al Congrés dels Diputats, el líder de Cs, Albert Rivera, va preguntar de manera reiterada a Sánchez si assumia el compromís de no indultar els «colpistes» i li va proposar que, si té aquesta idea en ment, ho inclogui en el seu programa electoral per a les properes generals.

«Es pot comprometre amb els espanyols a no fer ús de l'indult amb els colpistes?», és la pregunta que, formulada d'una manera i altra, li ha fet Rivera repetides vegades durant el seu torn de paraula.

El líder taronja ha admès que no esperava que Sánchez li contestés perquè el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i l'actual delegada del Govern espanyol a Catalunya, la també socialista Teresa Cunillera, es van mostrar favorables a aquests indults.

Efectivament, Sánchez va defugir la pregunta i va evitar contestar a Rivera. En la seva primera rèplica, es va escudar en què la qüestió registrada formalment per a la sessió de control del líder taronja feia referència a la valoració que el president feia de la política espanyola. «La política va millor que quan vostè donava suport al PP i l'economia va bé», el va respondre Sánchez, que va menysprear Rivera, i el va advertir que aquesta mateixa pregunta li havia fet fa unes setmanes el president del PP, Pablo Casado, a qui Rivera pretén emular, segons Sánchez.

De fet, el president va fingir equivocar-se en la seva primera rèplica. «Perdó, li anava a dir Casado, deu ser perquè els argumentaris, fins i tot les preguntes, sovint són les mateixes».

Però Rivera va insistir en el seu segon torn de paraula. «O es fa el sord o es fa el ximple. Li pregunto clarament, indults, indults, senyor Sánchez. Vostè prometrà indults als qui han intentat trencar la nostra democràcia? És molt fàcil, sí o no», va requerir.

El líder taronja considera significatiu que el Govern de l'Estat calli i atorgui quan diversos representants socialistes com Iceta i Cunillera anticipen la possibilitat de recórrer als indults.

Sánchez va esquivar la pregunta passant al contraatac i va acusar Cs de no oferir cap solució per a Catalunya malgrat ser la primera força política en aquesta comunitat autònoma. «I aquesta solució passa per reforçar l'autogovern, per estendre ponts i fer tot el contrari a allò que vostè està fent, que és confrontar, utilitzar el greuge territorial per mirar d'esgarrapar uns vots més a la resta d'Espanya, com va fer el senyor Aznar i està fent el senyor Casado», va remarcar.