La fiscal general de l´Estat, María José Segarra, ha confirmat que a Fiscalia presentarà aquest divendres els escrits d´acusació de les causes que se segueixen tan al Tribunal Suprem, on s´instrueix la que es dirigeix contra 18 processats per l´1-O, com a l´Audiència Nacional, que jutjarà el Major dels Mossos Josep Lluís Trapero, la seva intendent, Lluïsa Laplana, i els excaps de la policia Pere Soler i César Puig. En declaracions als mitjans després de participar a la Lectura de la Constitució Espanyola, Segarra ha apuntat que el termini de presentació de les conclusions provisionals "està a punt de concloure", i malgrat que "encara tindríem temps de presentar-les fins dilluns, tenim previst presentar-ho el divendres dia 2". Segarra ha promès que divendres els mitjans tindran a la seva disposició una nota de premsa i els enllaços als textos que es presentaran.

Segarra no ha aclarit si en aquests escrits mantindrà les acusacions de rebel·lió per a tots els processats, un punt clau en el desenvolupament del procés que tindrà lloc previsiblement a principis del 2019 i que marcarà la relació entre el govern espanyol i els grups independentistes.

Per la seva banda, una altra de les acusacions, l'exercida per Vox, ha avançat que esgotarà el termini i presentarà el seu escrit dilluns.

El passat 25 d´octubre el Tribunal Suprem va tancar la instrucció de la causa del procés i va donar per bona la investigació feta pel jutge instructor, Pablo Llarena, que va processar 25 persones malgrat que finalment només 18 aniran a judici.

Es tracta dels nou líders independentistes empresonats (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell) i de la resta de processats que estan en llibertat provisional: els exconsellers Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, els exmembres de la Mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet i Lluís Guinó.

Tots els que estan en presó preventiva estan acusats de rebel·lió, un delicte que pot comportar penes de fins a 30 anys. En els cas dels exmembres del Govern, també estan processats per malversació.

En canvi, el Suprem no jutjarà els que es troben a l'estranger, tot i estar processats. És el cas de Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig, Anna Gabriel i Marta Rovira.

En el cas de l´Audiència Nacional contra Trapero i els comandaments dels Mossos, la Fiscalia presentarà l´escrit després que el 15 d'octubre, l'Audiència obrís judici oral. Trapero està processat per dos delictes de sedició i un d'organització criminal, Laplana per un delicte de sedició i Puig i Soler per un delicte de sedició i un altre d'organització criminal.