La portaveu del PSC-Units al Parlament, Eva Granados, va demanar que no hi hagi una «usurpació de les funcions dels òrgans estatutaris» amb el Consell per la República (la presentació del qual es va fer ahir a la Generalitat) i demanaran empara al president del Parlament, Roger Torrent, perquè el Govern respongui sobre les seves funcions.

En roda de premsa ahir, va recordar que el diputat socialista Ferran Pedret va registrar una bateria de preguntes sobre el Consell que el Govern va respondre insatisfactòriament, segons ella: «No permetrem que Torra doni ales a la desobediència de Puigdemont».

La resposta del Govern a aquestes preguntes va ser: «Us informem que no consta cap òrgan ni unitat adscrita a l'Administració de la Generalitat de Catalunya que s'anomeni 'Consell per la República», per la qual cosa Granados va insistir que el consell és una gesticulació més de l'independentisme.

Granados va exigir «tenir clar què volen fer amb això i que no hi hagi una usurpació» de funcions de les institucions catalanes, i ha explicat que ha rebut la invitació a la presentació d'aquest nou òrgan aquest dimarts que consideren «postureig», segons va dir.

«Suplantar les institucions»

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va acusar el Consell per la República de voler «suplantar» les institucions democràtiques de Catalunya i el va qualificar de «xiringuito» on, segons va afirmar, els independentistes «col·locaran els seus amics».

En una roda de premsa al Parlament, Carrizosa també va alertar que el Govern va pagar 60.000 euros al lobby nord-americà SGR perquè suposadament pressionés a estaments governamentals dels Estats Units per «intentar que es reconegués la independència de Catalunya».

El portaveu de Cs va qualificar la situació de «greu i escandalosa» i va expressar sarcàsticament que «li semblarà interessant al jutge Llarena».