El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea va dictar sobreseïment provisional de la causa oberta per encobriment contra les quatre persones que acompanyaven l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser detingut el passat mes de març a Alemanya perquè «no tenien coneixement» de l'ordre europea de detenció que hi havia contra ell.

No obstant això, demana a la Fiscalia que informi sobre la procedència d'ordenar la detenció d'un d'ells, l'empresari Josep Maria Matamala, ja que no va arribar a comparèixer davant del jutjat quan tots van ser cridats a prestar declaració.

L'acta, dictada ahir, es refereix als agents dels Mossos d'Esquadra Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, el professor de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Lluís Alay, i l'esmentat Josep Maria Matamala, els quals la Policia Nacional va denunciar per encobrir el presumpte delicte de rebel·lió de Puigdemont, motivant que la Fiscalia obrís diligències.

Segons explica, perquè concorri un delicte d'encobriment, els autors han de «tenir coneixement que la persona que intenta sostreure l'acció de la justícia és l'autora d'un delicte».

Diligències practicades

De les diligències practicades a la causa «es dedueix que els quatre investigats no tenien coneixement de l'activació de l'ordre europea de detenció i entrega de la persona a la qual acompanyaven en el moment de ser detinguts per simples relacions d'amistat».

«Consta l'estada dels investigats a Alemanya el 25 de març del 2018 i no existeixen indicis racionals que els mateixos tinguessin coneixement de l'ordre europea de detenció i entrega que va ser dictada el 23 de març del 2018 pels tribunals espanyols», assenyala el jutge de reforç del Jutjat Central d'Instrucció número 6.

Fiscalia belga

Es dona la circumstància que els tres acompanyants de Puigdemont que van prestar declaració davant De Egea el passat mes de juny van al·legar precisament que la seva intenció era acompanyar l'expresident des de Finlàndia fins a Bèlgica, on anava per posar-se a la disposició de la Justícia a causa de la reactivació de l'euroordre que havia dictat el Suprem, tal com van explicar fonts jurídiques en aquell moment.

De Egea afirma a més que els acompanyants havien «d'actuar amb el coneixement de la comissió del delicte previ», que en aquest cas seria un presumpte delicte de rebel·lió, «així com amb la finalitat d'impedir el descobriment», sense que valgui «la simple sospita o presumpció». Afirma que no es dedueix «l'existència d'aquestes conductes» en els quatre investigats.

Sobre el cas particular dels dos membres dels Mossos d'Esquadra, el jutge exposa que «el dia que es va dur a terme la detenció de Carles Puigdemont els dos es trobaven gaudint de la setmana completa de festa que corresponia a cadascun per quadrants de servei», ja que tots dos «es trobaven de permís de les seves activitats laborals» entre el 18 i el 25 de març i, per tant, «fora de l'exercici de les seves funcions públiques».

Josep Lluís Alay

A més, recorda que Josep Lluís Alay, professor universitari i recentment nomenat assessor de la Generalitat per Quim Torra, «no té qualitat de funcionari públic».

Pel que fa a Matamala, que es troba «en parador desconegut», el jutge dona trasllat a la Fiscalia (que encara no ha estat notificada sobre aquest tema) «per tal que informi sobre si escau l'ordre de cerca internacional, detenció i presentació sobre el mateix», atès que quan va ser citat a declarar no va comparèixer, al·legant, segons fonts del seu entorn, que no havia rebut la citació al seu domicili a Bèlgica.