L'expresident Carles Puigdemont va activar ahir el Consell per la República per «avançar per la via dels fets» cap a la independència i «fer república» de forma «desacomplexada», ja que «no li poden aplicar» l'article 155 de la Constitució perquè serà un ens privat sota jurisdicció belga. En aquest sentit, va anunciar la creació d'un registre perquè tots aquells que vulguin puguin fer propostes i participar en l'elecció d'una assemblea dirigent.

Puigdemont va intervenir ahir a través de videoconferència des de Bèlgica en l'acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, presidit per Quim Torra, per presentar el Consell per la República, organisme que lidera l'expresident català juntament amb l'exconseller fugit Antoni Comín.

El líder de JxCat, ovacionat per la sala, va remarcar que al Consell li correspon treballar «de forma coordinada» amb els actors sobiranistes i amb el Govern per «avançar per la via dels fets» en l'objectiu de la república, i ho podrà fer de forma «lliure i desacomplexada» perquè no tindrà les «amenaces» de l'Estat. «A nosaltres no ens poden aplicar el 155», va remarcar des de Bèlgica.

Consell «definitiu»

En un missatge al sobiranisme, va recalcar que només aconseguiran «vèncer l'Estat autoritari» si hi ha «confiança» entre els independentistes i es reparteixen la feina, i va subratllar que la república «o la fem entre tots, o no la farem».

En aquest sentit, Puigdemont també vol implicar la ciutadania, per això ha creat un registre en el qual «des d'avui» es poden apuntar ciutadans que «vulguin participar de forma activa i directa en la construcció de la república» a través d'aquest consell.

Els inscrits participaran i decidiran sobre els òrgans que es crearan en el marc d'aquest nou organisme: Una «assemblea de representants» i el «consell definitiu», segons va explicar el líder de JxCat.

Internacionalitzar la causa

Va detallar que aquest organisme servirà per internacionalitzar la causa independentista i buscar reconeixement a la «república catalana», a més d'avançar en «debats imprescindibles», entre ells, va dir, «la participació activa en un procés constituent que de manera compartida ha de culminar amb una proposta de constitució de Catalunya».

«Ho farem sense cotilles ni amenaces, perquè a nosaltres no ens poden aplicar cap 155, de manera que ens estem preparant millor davant de qualsevol nova onada de repressió i intervenció sobre les nostres institucions i avançarem a dotar de continguts debats que l'Estat no vol que tinguem al Parlament», va afirmar.

De la seva banda, Comín va defensar que el consell és «dipositari de la legitimitat sorgida» en el referèndum unilateral de l'1-O i va afegir: «Si no volem que la llavor de l'1 d'octubre no mori, sinó que broti, el consell és imprescindible».

El president de la Generalitat, Quim Torra, va destacar de la seva banda que el Consell per la República servirà de «palanca per avançar al camí cap a la independència» i va remarcar: «No hem vingut aquí a refer l'autonomia ni tampoc a gestionar les restes de l'Estat de les Autonomies».

De la seva banda, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va subratllar que el nou organisme es constitueix com a entitat privada «sota jurisdicció belga» i va garantir el «compromís» del Govern per «finalitzar el camí de la independència», per una via «cívica, pacífica, democràtica i sempre amb la mà estesa del diàleg».

A l'acte al Saló Sant Jordi de Palau hi van assistir diversos dirigents d'ERC, PDeCAT i JxCat, així com també rels màxims representants de l'ANC i Òmnium.