El Consell Executiu va aprovar ahir el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, una «llei paraigua que abordi de manera integral» la lluita contra tota discriminació per raó de sexe, religió, origen racial o altres condicions socials o personals, i preveu infraccions i sancions. El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va explicar en roda de premsa després del Consell Executiu que hi ha «un objectiu molt clar: l'eradicació de qualsevol expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat».

Els tràmits de la llei es van iniciar el gener del 2017 però va quedar paralitzada amb l'article 155 de la Constitució, va precisar el conseller, i no han «modificat ni una coma» perquè pugui tramitar-se el més ràpid possible i pugui portar-se al Parlament.

«L'obligació» de protegir

Segons va destacar, aquesta norma parteix de la premissa que les administracions no han de ser neutrals contra la discriminació i que tenen «l'obligació de protecció» de les víctimes. A més, el projecte, que preveu ser una «bona base» per a un posterior treball parlamentari, vol aclarir els règims sancionadors en matèria de discriminació.

Així, establirà un règim d'infraccions i sancions que garanteixin les condicions bàsiques en matèria d'igualtat de tracte i no-discriminació, que es desenvoluparà en un reglament propi, i que a més serà d'aplicació supletòria al règim sancionador de la Llei 11/2014 de protecció del col·lectiu LGTBI. El Homrani ha expressat que «la clau per a l'èxit d'aquesta llei és un gran consens al Parlament», per la qual cosa espera que el debat parlamentari acabi de concretar el projecte legislatiu. La norma estableix obligacions per als diferents àmbits socioeconòmics sobre com evitar la discriminació i defineix les vulneracions al dret d'igualtat: directa o indirecta; per associació i per error; discriminació múltiple; denegació d'ajustos raonables; assetjament; inducció, ordre o instrucció de discriminar, etc.