El 42,4% dels catalans són partidaris d'un referèndum sobre la independència, mentre que el 27,2% el prefereixen sobre la millora de l'autogovern i el 26,5% no desitgen cap consulta, segons l'enquesta que avui publica El Periódico de Catalunya.

El sondeig, realitzat per l'empresa Gesop (Gabinet d'Estudis Socials i d'Opinió), s'ha fet a partir de 739 entrevistes telefòniques assistides per ordinador, a persones majors d'edat residents a Catalunya i té un marge d'error de +/- 3,7%.

El 56% dels catalans són partidaris de negociar una millora de l'autogovern i són un 34,8% els que prefereixen buscar la independència, mentre que un 4,8% no sap o no contesta i un 4,4% no vol cap de les dues opcions.

Un dels assumptes que suscita més unanimitat és la votació realitzada l'1 d'octubre de l'any passat, ja que per al 68,4% no té legitimitat, que, no obstant això, sí en té per al 28,8%.

Encara hi ha més consens al voltant a la reclamació que els polítics sobiranistes presos estiguin en llibertat fins a la celebració del judici, a la qual cosa responen afirmativament el 81,8% dels enquestats i només un 15,2% considera que han de continuar a la presó.

Per al 26,9% dels consultats, l'acusació que pesa sobre els encausats per l'1-O és "molt greu" i per al 17,3% és "greu", a l'altre bàndol, per al 20,3% és "poc greu" i per al 30,4% "res greu".

La majoria dels consultats coincideixen també, un 64,4%, en que el Govern espanyol hauria de demanar a la Fiscalia que suavitzi les penes, percentatge que descendeix fins al 28,9% entre els que consideren que no hauria de fer-ho.