El president de la Generalitat, Quim Torra, va admetre ahir que el primer any després de la declaració unilateral d'independència «no ha transcorregut com volíem» per la «maquinària repressiva» de l'Estat, però va asseverar que manté l'objectiu d'una república i que «tornar enrere no és una opció». Torra va pronunciar ahir un discurs institucional des del Palau de la Generalitat, anunciat per sorpresa ahir mateix al matí, quan es complia un any de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) aprovada al Parlament, però que no es va arribar a fer efectiva.

El president català va iniciar la seva al·locució recordant la literalitat de la DUI aprovada el 27 d'octubre del 2017, que feia «una crida als ciutadans de la República Catalana a fer-nos dignes de la llibertat que ens hem donat i a construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les aspiracions col·lectives».

I va emfatitzar que, un any després, el Govern se sent «absolutament lligat i obligat» a aquella DUI, perquè «hem vingut a fer exactament això, construir un Estat». Però Torra va puntualitzar que fa un any es va declarar només «políticament» la república catalana al Parlament, sense que s'arribés a fer efectiva.

«Aquest any que ens separa d'aquella data històrica no ha transcorregut com volíem. Tot el pes repressiu de l'Estat va caure sobre el Govern legítim i democràtic, sobre els màxims dirigents d'entitats civils i contra centenars de ciutadans», va denunciar.

En tot cas, Torra va afirmar que països que han precedit Catalunya en la recerca del seu «anhel de llibertat» van passar un període «difícil entre la declaració d'independència i la seva realització efectiva».

«Maquinària repressora»

«Ningú diu que serà fàcil, però tornar enrere no és una opció», va alertar Torra, que va expressar el seu compromís amb «la llibertat, els drets civils i la democràcia», que «no seran moneda de canvi de cap negociació», alhora que va reiterar que tampoc «renunciaran» al dret a l'autodeterminació.

El president de la Generalitat va remarcar que la «maquinària repressora de l'Estat» fa un any «va pretendre esclafar la democràcia catalana, destituint un Govern escollit democràticament i dissolent un Parlament amb majoria independentista que no els agradava», però la resposta de l'Estat aplicant l'article 155 de la Constitució «no els va sortir bé», segons el seu parer, perquè «van perdre les eleccions» del 21-D.

El president català va alertar que des d'aleshores «res ha canviat en la repressió exercida per l'Estat» i que estem «a les portes d'un judici ?del procés? que serà una farsa», i va fer una crida a respondre a les senències (si aquestes no comporten l'absolució) amb la mateixa contundència que els dies 1 i 3 d'octubre de 2017.