n El president de Ciutadans, Albert Rivera, va carregar ahir contra el cap del Govern central, Pedro Sánchez, per exercir com a «advocat» i «jutge» dels líders independentistes amb el seu «pacte de la presó», amb el qual ha canviat «indults» per Pressupostos, un any després del «cop d'Estat».

Amb el lema «Mai més. Per la democràcia i la llibertat», Ciutadans va celebrar ahir l'acte «La llibertat i la democràcia» a Reus, que va congregar diversos centenars de simpatitzants per denunciar l'aprovació al Parlament, el 27-O de l'any passat, de la declaració unilateral d'independència, suspesa poc després pel Tribunal Constitucional.

Rivera, acompanyat per la líder de Ciutadans a Catalunya i portaveu nacional, Inés Arrimadas, així com d'altres dirigents del partit, va carregar durament en el seu discurs contra Sánchez després de suggerir aquest que els líders independentistes processats podrien no haver comès un delicte de rebel·lió.

En aquest escenari, Rivera va denunciar que «alguns, per estar un quart d'hora més» a la Moncloa «sense haver passat per les urnes», puguin ser «capaços de vendre i de sacrificar» els demòcrates, la majoria dels catalans, jutges i fiscals.

En clau de partit, Albert Rivera va advertir el PSOE que en cas que hi hagi indults, els ciutadans sabran interpretar aquest «blanqueig» en unes futures eleccions. En aquest sentit va assegurar que el seu partit s'enfrontarà al «pacte de presó» perpetrat segons ell entre el president del govern espanyol, el líder de Podem i els polítics independentistes.

Arrimadas, per la seva banda, va opinar que als «separatistes els ha caigut la careta per sempre» amb la «infàmia» de la jornada del 27-O de l'any passat, durant la qual «van culminar el seu cop a la democràcia i a les llibertats» amb «les seves mans despòtiques». A més, segons Arrimadas, els independentistes van declarar la independència el passat 27 d'octubre «sense importar-los ni Catalunya ni els catalans». La líder de Cs a Catalunya també va acusar Podem de ser «la comparsa del separatisme» i de recolzar-los quan necessiten ajuda, en referència a la proposta del seu partit sobre les llistes d'espera que, al seu entendre, van bloquejar els comuns. Durant l'acte es van escoltar consignes com «colpistes i covards».