El president de la Generalitat, Quim Torra, secundaria una marxa per Europa abans de les sentències contra els encausats per l'1-O, tal com han explicat a l'ACN fonts de Presidència. Aquest dissabte al vespre l'expresident Carles Puigdemont i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van fer seva la idea de l'exconseller republicà Xavier Vendrell al programa 'FAQS' de TV3, que proposava una mobilització a escala europea en cas de sentències condemnatòries. Torra veuria bé la iniciativa, si fos unitària, i si tingués lloc abans de conèixer les sentències. I és que el president del Govern aposta per recuperar la "determinació" de l'1-O i la "força" del 3-O en l'etapa posterior a les sentències, en cas que no hi hagi absolució.

Cal recordar que el propi president ja va proposar, en la seva conferència al TNC a principis de setembre, una "marxa pels drets civils i nacionals" fins abans de la sentència. Diverses veus de partits i entitats independentistes consultades per l'ACN apunten que la marxa podria començar a Barcelona i, a partir de la capital catalana, avançar cap a diverses capitals europees. La proposta, però, encara és molt embrionària i, de fet, no se n'ha fet cap esborrany ferm.

Amb un missatge a Twitter, Junqueras ha defensat que toca "mobilitzar-se a Europa, la defensa dels drets i llibertats no té fronteres", mentre que Puigdemont ha assegurat -a la mateixa xarxa social- que "Catalunya és un afer europeu" i que, per tant, la mobilització "ha de ser, també, europea".