n El partit ALDE dels liberals europeus va acordar ahir expulsar de les seves files el PDeCat a causa de les investigacions per corrupció del seu predecessor, CDC, segons va anunciar el responsable d'Economia i Ocupació de Ciutadans i un dels vicepresident d'ALDE, Luis Garicano.

«El consell ha decidit l'expulsió de forma pràcticament unànime», va declarar el polític espanyol després d'una reunió a Brussel·les. Va explicar que s'havien emès 84 vots a favor de la sortida del partit de l'expresident català Carles Puigdemont, tres vots en contra (dos del PDeCAT i un de l'organització juvenil de liberals europeus) i cinc abstencions.

Garicano va assegurar que el Consell d'ALDE va donar ahir «un senyal clar» que formacions com el PDeCAT «amb una cultura de corrupció i aquesta forma de treballar no tenen cabuda dins de la família liberal europea ni dins de cap dels altres principals partits europeus». «La seva forma de treballar i la falta de fiabilitat, sense cap dubte, tenen molt a veure, però la decisió s'ha pres per la cultura sistemàtica de corrupció», va afirmar Garicano.

Sobre la «falta total de credibilitat» del PDeCAT, segons el vicepresident d'ALDE, va apuntar que persones del partit liberal europeu i català mantenen reunions i després els nacionalistes «tergiversen completament posicions com de suport a una visió independentista».

Això no obstant, va recalcar que en el consell d'ahir no es va discutir «en absolut» sobre «la deriva independentista» del PDeCAT. «La discussió ha tingut lloc sobre la corrupció i sobre la falta de credibilitat i de fiabilitat del partit», va insistir. En qualsevol cas, Garicano va assenyalar que els liberals «sempre» pensen que els problemes «han de resoldre's de forma subjecta a l'Estat de Dret, al diàleg i sense saltar-se les normes».

El polític de Ciutadans també va destacar que la decisió presa ahir afecta el partit polític i que el grup parlamentari a l'Eurocambra té «una posició independent», per això va instar a preguntar a l'eurodiputat nacionalista Ramon Tremosa sobre el seu futur en el grup parlamentari liberal. Garicano va afegir que en la reunió d'ahir els representants del PDeCAT van intentat «separar-se de la història de Convergència».

Actitud «timorata»

El PDeCAT va atribuir la seva expulsió aquest dissabte de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa a una «campanya d'assetjament» de Ciutadans iniciada des que aquests últims van ingressar en la plataforma dels liberals europeus i motivada pel seu compromís amb el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Aquesta formació va indicar en un comunicat ahir que Cs és actualment «el principal partit de l'ALDE, en nombre de càrrecs electes i aportació econòmica, i va abusar d'aquest paper davant de l'actitud timorata dels dirigents de l'ALDE, que han traït així els principis fundacionals del partit». «Mai abans els partits grans s'havien imposat ni abusat d'aquesta manera dels petits, ni un partit del mateix Estat havia forçat l'expulsió d'un altre representant».