El president del grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià, va assenyalar ahir que el naixement de la Crida Nacional li sembla «una bona notícia» perquè enforteix tot l'espai independentista. Segons Sabrià, si el moviment que han impulsat el president de la Generalitat, Quim Torra, l'expresident Carles Puigdemont i el president de JxCat, Jordi Sànchez, és capaç d'organitzar la dreta i centre dreta, Esquerra se situa «forta» al centre i centre esquerre i la CUP a l'altra banda de l'arc, això voldrà dir que «serem molt més forts». «Cadascú que defensi el seu espai», va destacar. En un acte de campanya a Mollet, Sabrià també va fer referència al judici que se celebrarà properament per l'1-O i va apel·lar a la mobilització ciutadana.

El president del grup parlamentari d'Esquerra veu amb bons ulls el naixement de la Crida, tot defensant que el projecte independentista «no va contra ningú, sinó a favor de tothom». Sovint, va assenyalar, una de les crítiques que més reben és que cal estructurar un moviment «fort i organitzat». En aquest sentit, i amb la creació de la Crida, Sabrià creu que els independentistes són «més forts que ahir», tot afegint que l'espai «postconvergent» s'ha reorganitzat amb la Crida, ja que el PDeCAT i Junts per Catalunya s'han unit sota una nova mateixa bandera.

Paral·lelament, la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, va suggerir respecte a la Crida que «quan diuen ni d'esquerres ni de dretes, automàticament ja sé cap a on apunta la cosa», i va avisar que «la unitat no és uniformitat».

Per altra banda, Torra, Puigdemont i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van fer seva la idea de l'exconseller republicà Xavier Vendrell d'una mobilització a escala europea en cas de sentències condemnatòries per als polítics sobiranistes. Torra veuria bé la iniciativa si fos unitària i si tingués lloc abans de conèixer les sentències. I és que el president català aposta per recuperar la «determinació» de l'1-O i la «força» del 3-O en l'etapa posterior a les sentències, en cas que no hi hagi absolució.

Per la seva part, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va assegurar en una entrevista al diari italià Corriere della Sera que la situació amb Catalunya no es resoldrà «en 5 mesos, sinó en anys». Amb aquestes declaracions, el president espanyol va deixar clar que no complirà el termini que havia marcat el president de la Generalitat.

Amb tot, Sánchez va assegurar que el seu executiu està treballant per trobar una «solució política» i va considerar que ara «els independentistes han de parlar amb qui no se'n vol anar d'Espanya». Segons el president espanyol, el problema ara no és la independència, sinó la convivència entre catalans, i va responsabilitzar les «institucions catalanes» de la «tensió» que hi ha a Catalunya.

En aquest sentit, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va defensar que Sánchez «serà el president que resolgui la crisi catalana», malgrat el discurs «dels patriotes de la bandera al balcó» que «diuen que ens hem venut a l'independentisme». Lastra, que va intervenir a la localitat navarresa de Cascante en el Dia de la Rosa del PSN, va afirmar que un any després de la declaració unilateral d'independència a Catalunya «estem bastant millor» i va assenyalar que, tot i que «diu la dreta que cal aplicar l'article 155 de la Constitució, hi ha d'haver un motiu jurídic documentat i ara mateix no hi és». La dirigent socialista va defensar que «cal parlar, cal seure, hem aconseguit després de molts anys que els independentistes tornin a les reunions bilaterals, estem bastant millor que fa un any».