n La conselleria d'Ensenyament vol revisar tots els pagaments de l'escola concertada catalana a primària. La cartera que dirigeix Josep Bargalló té intenció de posar límit a les quotes «camuflades» que cobren aquests centres, amb l'objectiu de fer-les més equitatives.

En aquest sentit, segons va informar El Periódico, la revisió afectarà tant les escoles que segreguen per sexe (per les quals la Generalitat vol treure tot el concert) com també les que discriminin per raça, religió o classe social.

Segons Bargalló, com a conseqüència a l'aplicació de l'article 155 de la Generalitat, la conselleria va haver de ratificar els convenis amb les escoles privades de primària i secundària. «No ens hi vam poder negar per una qüestió jurídica», va dir Bargalló. Però els concerts caduquen i la intenció d'Ensenyament és que els acords, que inclouen el pagament de les nòmines del professorat dedicat als grups concertats com a despeses de funcionament del centre, es revisin per acabar amb el cobrament de quotes injustes o amb l'exclusió d'alumnes d'activitats que no poden pagar els imports.

Més «equitatiu»

Per aquest motiu, la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat vol elaborar un nou decret que reguli els concerts educatius perquè el seu finançament sigui més «equitatiu», van informar a Europa Press diverses fonts del departament.

El departament que dirigeix Josep Bargalló aposta per un finançament equitatiu perquè el volum del concert depengui de l'entorn socioeconòmic de cada centre, ha informat aquest divendres a El País.

Les mateixes fonts d'Ensenyament van assegurar que tots els centres reben el mateix finançament, i han assegurat que el procés de revisió s'iniciarà amb la renovació dels concerts de Primària, que estan en vigor fins el 2020.

La Generalitat iniciarà l'any que ve l'elaboració del nou decret, que no permetrà cap tipus de segregació i farà una distribució equitativa dels recursos, amb l'objectiu que es pugui començar a aplicar durant el curs 2020-2021.

En cas de retirar un concert per incomplir la normativa, es farà progressivament a partir dels alumnes que iniciïn aquest curs l'etapa, i Ensenyament ha recordat que el concert es destina fonamentalment per al salari dels docents.

«Obert a aportacions»

Paral·lelament, Bargalló va manifestar ahir als mitjans, en una visita a Sant Cugat del Vallès, que el nou model d'immersió lingüística està obert al debat. Bargalló va dir que és un «document de debat que està obert a les aportacions de tothom», va treballar intensament amb els centres i les seves direccions i va precisar que el primer que s'abordarà serà quina arquitectura educativa és la millor.