El president del consell assessor del Fòrum Cívic Constituent, Lluís Llach, ha anunciat els primers 13 noms que formaran part d'aquest òrgan. En una segona fase, la setmana que ve, es faran públics la resta de membres. 7 exdiputats del Parlament en formaran part: els exdiputats de JxSí Lluís Llach, Montserrat Palau i Carmina Castellví; els exdiputats dels comuns Albano Dante Fachin i Àngels Martínez Castells; i els exdiputats de la CUP Gabriela Serra i Antonio Baños. La CUP no dona suport al Fòrum Cívic però dos exdiputats de la formació formen part del consell assessor. Entre els altres noms que s'han fet públics aquest divendres també hi ha la mediàtica Beatriz Talegón.

Els altres membres del consell assessor són Jordi Domingo, portaveu de Constituïm; Jaume López, doctor en ciència política i de l'administració; Albert Noguera, professor de dret constitucional a la Universitat de València; l'economista Miquel Puig; i la sociòloga Marta Rovira i Martínez. El president de la Generalitat, Quim Torra, signarà aquest divendres al matí el decret amb els primers noms dels membres del consell assessor.

En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Llach ha fet públics els noms i ha explicat que ha intentat que els membres representin un "ampli ventall" i que hi hagi "la part cívica, social i de debat constituent". El president del consell assessor ha assegurat que el projecte "no vol dir mentides" i vol adequar el llenguatge al seu valor. En aquest sentit, ha insistit que un procés constituent només es pot fer des del Parlament i que, per tant, la seva intenció no és iniciar aquest procés sinó promoure un debat per "repensar" el país.

L'objectiu és, segons Llach, impulsar i no dirigir. "Si del debat surt que el que convé és el federalisme, em sentiré fotut però serà la voluntat de la gent. El que no tenim excusa és per no repensar-nos", ha argumentat.

Llach també s'ha dirigit als partits independentistes per demanar-los que "no facin passar més pena" i que vehiculin la "força immensa" que els ha donat la societat. En aquest sentit, ha afirmat que els polítics tenen una gran sort, que "malgrat els disbarats que s'estan fent continuen tenint una massa crítica favorable a l'1-O, al 3-O i al 27-O".

Finalment, Llach ha considerat que el país s'haurà de "plantar" quan hi hagi una sentència sobre l'1-O, sigui quina sigui. Serà llavors, segons el president del consell assessor, el "momentum" i ha afegit que el país no ho ha de suportar.