n Catalunya rebrà del Govern central més de 2 milions d'euros per acollir menors estrangers no acompanyats d'altres comunitats (Menas), mentre que Castella i Lleó, Extremadura i Astúries són les comunitats que s'han compromès a acollir més Menas d'altres territoris.

Així es desprèn del repartiment dels fons que ahir va aprovar el Consell de Ministres a través d'un reial decret per finançar amb 40 milions d'euros a les comunitats i les ciutats de Ceuta-Melilla, davant l'increment de Menas aquest any (des del 31 de desembre del 2017 al 30 de setembre del 2018).

D'altra banda, Andalusia, País Basc i Catalunya són les que rebran més fons per fer front a aquest increment, segons va informar el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en una nota. La portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, va explicar en la roda de premsa després del Consell de Ministres que s'han repartit 38 milions d'euros entre les autonomies i es reservaran altres dos milions per a despeses derivades per a comunitats que pateixin un increment estacional de Menas.

El reial decret aprovat fixa que aquelles comunitats que acullin a menors d'altres autonomies rebran un increment del 25% de l'ajuda per a cadascun d'ells, en reconeixement a la solidaritat mostrada.

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, va considerar «una broma de mal gust» que el Govern central hagi xifrat a 2 milions la dotació per a Catalunya dels 38 que ha repartit del fons. En una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, va assegurar: «El que no pot ser és que utilitzin uns criteris que facin que territoris que rebem una forta pressió, com és Catalunya però també el País Basc, siguem penalitzats», quan es tracta dels territoris que fan un acolliment de llarga estada.