n El president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar ahir «d'infàmia» la decisió del Tribunal Suprem (TS) d'enviar a judici els líders sobiranistes processats i va advertir que no es jutjarà només aquests polítics, sinó més de 2,3 milions de catalans.

«Avui no s'obre un judici oral contra polítics honorables i demòcrates, sinó que s'obre un judici oral contra més de 2,3 milions de catalans que van anar a votar» l'1-O, va dir en declaracions als mitjans des del Parlament en les quals no va acceptar preguntes.

Va exposar que la Generalitat esperava l'arxivament de la causa perquè considera que no va haver-hi cap delicte, i va insistir en la posició que tindrà davant una eventual sentència condemnatòria: «Mai no acceptarem una sentència que no sigui la de la lliure absolució».

A més, va advertir que, si és condemnatòria, els catalans s'enfrontaran a les sentències judicials amb «la força i la determinació» que ja van mostrar l'1-O i també durant la vaga que es va organitzar el 3 d'octubre d'aquell mateix any contra les càrregues policials de l'1-O.

Torra va afirmar que tot el procés judicial ha estat «una farsa organitzada per tots els poders de l'Estat espanyol per culpabilitzar uns polítics» que, al seu parer, l'única cosa que van fer és donar la veu a la ciutadania.

«Votar no és delicte»

«Votar no és delicte. La democràcia no és delicte. El delicte és que et peguin quan vas a votar», i va dir que l'Estat afronta el conflicte a Catalunya des d'una òptica judicial en comptes de política.

El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va criticar ahir el Tribunal Suprem per enviar a judici els líders sobiranistes processats, perquè «no hi ha delicte, no hi pot haver condemnes».

Per la seva banda, el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va considerar ahir una «vergonya de l'Estat» que el Tribunal Suprem enviï a judici els encausats pel procés independentista de l'1-O, en tancar la instrucció.