375 persones han quedat excloses de la sanitat catalana des del 2013 com a conseqüència de l´aprovació del Reial Decret Llei 16/2012, segons un informe de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) que s'ha presentat aquest dimarts. Entre els desatesos, l'estudi apunta que hi ha 20 embarassades, 91 menors d'edat i 12 persones refugiades o sol·licitants d'asil o de protecció internacional. La PASUCat també ha documentat 108 denegacions d'atenció urgent o facturacions indegudes a urgències i 55 denegacions o facturacions il·legals a urgències des del setembre del 2016.

L'informe, anomenat '6 anys d'exclusió sanitària, l'impacte del Reial Decret Llei 16/2012 a Catalunya', també denuncia que les "barreres burocràtiques" per accedir a la targeta sanitària són "múltiples", com per exemple la manca d'accés al padró o la sol·licitud de documentació "innecessària". Amb tot, alerta que el "major obstacle" per accedir a la sanitat són les "dificultats" que posen els municipis a l'empadronament de les persones estrangeres.

Demana una Llei sobre Sanitat Universal

La PASUCat ha qualificat d'"avenç" el Reial Decret Llei 7/2018 que el PSOE va aprovar al juliol, malgrat que ha denunciat que "no garanteix suficientment" el dret a l'atenció sanitària. És per aquest motiu que la PASUCat ha demanat als partits polítics amb representació parlamentària que aprovin una Llei sobre Sanitat Universal per tal de resoldre les mancances del Reial Decret Llei 7/2018.