El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que citarà per al proper divendres 16 de novembre tots els líders polítics catalans per iniciar una «taula de diàleg» que abordi els reptes del futur de Catalunya.

Ho va dir en una intervenció davant el ple del Parlament durant la sessió de control al Govern català, en què ha precisat que amb aquesta iniciativa incentivarà «un diàleg seriós, honest i profund sobre el que el país necessita». Aquesta taula de diàleg és una proposta formulada pel PSC i que el Parlament va aprovar el juliol, i ahir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va reivindicar que sigui «un espai de diàleg per facilitar acords sobre els grans assumptes del país». Torra va explicar que els líders parlamentaris rebran la proposta formal durant els propers dies i ha manifestat que seria «molt interessant que la taula aprofundís en el diàleg» que ha estat reivindicat per la Generalitat des de fa mesos. En aquesta taula insistirà que serà «difícil» una sortida política a la situació de Catalunya si no es compleixen dues premisses: la llibertat dels presos sobiranistes i l'exercici del dret d'autodeterminació.

Porta oberta i voluntat de diàleg

Torra va assegurar que manté oberta la voluntat de dialogar amb els partits catalans i també amb el Govern central, però no renuncia a la independència: «Aquest Govern per a tots els catalans té un objectiu claríssim, que és la República catalana». El PSC va defensar que les solucions per a Catalunya arribaran a través d'iniciatives de consens en què estiguin representats tots els partits (la taula de diàleg), i no d'òrgans en què el PSC veu un clar biaix independentista.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, va demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui un ple monogràfic sobre el futur de Catalunya en comptes d'una cimera de partits. A través d'un missatge al seu compte de Twitter, va defensar que d'aquesta manera el debat es faria amb «transparència» i Torra podria debatre amb cadascun dels presidents dels grups individualment.

El Parlament va tramitar ahir el projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi Civil de Catalunya, per garantir la igualtat de drets i no-discriminació de discapacitats sensorials: és la primera iniciativa legislativa que el Govern porta a la Cambra aquesta legislatura. Ahir també es va aprovar la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès.

Pressupostos, properament

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que preveu presentar els Pressupostos de la Generalitat del 2019 durant les «properes setmanes» per després iniciar les negociacions amb els grups parlamentaris.