La Diputació de Girona ha aprovat la signatura d’un conveni amb la Fundació Barça i cinc ajuntaments per implementar un projecte que, per mitjà del futbol, fomenta la integració social d’infants i adolescents en situació d’alta vulnerabilitat. La iniciativa s’anomena «FutbolNet» i aquest curs es desenvoluparà en barris prioritaris per a la intervenció social i comunitària de cinc municipis gironins: Banyoles, Puigcerdà, Salt, Roses i la Bisbal d’Empordà. Aquesta és la sisena edició que la Diputació i la Fundació Barça estableixen aquesta col·laboració. En concret, la Diputació aportarà 100.000 euros al programa, que té un cost total de 175.000 euros.

«FutbolNet» és un instrument per fomentar la cohesió i la vertebració social. Es basa en la metodologia Futbol3, que té com a objectiu educar en valors per mitjà de l’esport. En concret, el futbol i l’activitat física serveixen com a eines per reflexionar i generar canvis que ajudin a millorar la vida d’infants i joves que viuen en contextos vulnerables. El projecte treballa temes com ara la convivència, la discriminació, el gènere, el civisme, els hàbits saludables, la cohesió i la inclusió, amb grups de nois i noies d’entre vuit i vint-i-un anys escollits seguint criteris de vulnerabilitat.

El programa té una durada total d’unes 130 hores. Les sessions es realitzen fora de l’horari escolar i tenen lloc en equipaments municipals. Cada activitat se centra en un valor, que els joves han de posar en pràctica per mitjà del joc i un partit de futbol que inclou espais de reflexió. No hi ha àrbitre —fet que afavoreix l’autonomia en la resolució de conflictes dels infants i joves—; els equips han de ser heterogenis —quant a gènere, discapacitat, habilitats futbolístiques, origen de procedència, etc.—, i s’ha d’afavorir la participació de tothom. Els partits es divideixen en tres parts

· Primer temps: els jugadors dialoguen i consensuen les normes del joc. Per exemple, si algú falta al respecte a un company, es xiula penal.

· Segon temps: es juga un partit de futbol d’uns quinze minuts. Els joves hi desenvolupen la capacitat de relacionar-se, acompanyats pels educadors.

· Tercer temps: els nois i noies participen en una xerrada i, de manera crítica, valoren el joc i decideixen els guanyadors en funció del comportament i l’aplicació del valor treballat en aquella sessió.